Jumătate din populația Kievului a fugit din calea războiului. Capitala Ucrainei s-a tranformat în „fortăreață”

Jumătate din populația Kievului a fugit din calea războiului. Capitala Ucrainei s-a tranformat în „fortăreață”
Jumătate din populația Kievului a fugit din calea războiului. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a susținut că jumătate din populație a părăsit  capitala, de la începutul invaziei ruse. Mai puțin de două milioane de locuitori au rămas în Kiev.

Vitali Kliciko a mai spus că Kievul s-a transformat într-o fortăreața datorită întăririi punctelor de control pe fiecare stradă și fiecare clădire, potrivit Agerpres.

Jumătate din populația Kievului a fugit

Un locuitor din Kiev din doi a părăsit capitala, pe fondul acțiunii militare rusești. Potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), aproximativ 2 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina.

„Din informaţiile noastre, un locuitor din Kiev din doi a părăsit oraşul. Astăzi, ceva mai puţin de două milioane de locuitori se află aici”, a declarat Vitali Kliciko la televiziunea ucraineană.

Totuşi, Kievul s-a transformat în fortăreaţă”, a spus Vitali Kliciko, în a cincisprezecea zi a invaziei ruse. „Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control s-a întărit”, a adăugat el.

Unde au plecat refugiații ucraineni

Printre țările în care ucrainenii fug de ororile războiului se numără România, Polonia, Slovacia, Moldova și Ungaria. O mică parte dintre aceștia au plecat în Belarus și Rusia.

Cei mai mulți dintre refugiați au plecat în Polonia (1.204.000), apoi Ungaria (191.000 de refugiați). Numărul celor care au venit în România este de aproximativ 82.000 de refugiați.

Republica Moldova are cea mai mare concentrare de refugiați pe cap de locuitor. ONU avertizează ca al doilea val de refugiați din Ucraina va fi format din persoane mai vulnerabile, fără resurse și conexiuni.

Filippo Grandi, șeful Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR),a subliniat faptul că va fi nevoie de o solidaritate mai mare din partea statelor europene, pentru a putea gestiona o situație mai complexă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`