Preţurile alimentelor au crescut la raft cu 0,33%, potrivit unei analize făcută de ministerul Agriculturii care se bazează pe cele mai recente datele ale Institutul Naţional de Statistică. Informaţiile au fost solicitate săptămâna trecută de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi arată că majorarea de preţuri din aprilie 2015, faţa de martie 2015, la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani.
Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în special la pâine şi la produsele de panificaţie.
Diferenţă de preţ s-a văzut la raft şi la preţul cărnii, în special la cea de vită și cea de pasăre, excepţie făcând doar carnea de porc.
Printre produsele cu prețuri majorate se află și lactatele – laptele, brânza şi un untul. Românii au ajuns să lase mai mulţi bani în supermakturi şi la capitolul alcool. Preţul la vin şi bere a fluctuat în ultima perioadă, iar nu în ultimul rând diferenţa de preţ a putut fi observată şi la miere. La polul opus se află produsele ale căror preţuri au scăzut în perioada analizată de Ministerul Agriculturii. Din această categorie fac parte legumele, uleiul şi zahărul, peştele şi ouăle.
Analiza Ministerului Agriculturii a fost făcută pe baza informaţiilor de la Institutul de Statistică, solicitate săptămâna trecută de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Solicitarea Ministerului a venit în contextul în care, ulterior anunţului cu privire la reducerea TVA la alimente, făcut de Guvern pe 7 aprilie anul curent, mai multe asociaţii de producători au acuzat marii retailerii de faptul că au majorat artificial preţurile. Concluzia este că majorarea de preţuri din aprilie 2015 faţa de martie 2015 la produse alimentare este cea mai mare din ultimii 3 ani.