Primăria oraşului Sfântu Gheorghe vrea să reamenajeze centrul oraşului, acolo unde se află şi statuia lui Mihai Viteazul.
Noul proiect a creat divergenţe între autorităţi şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Lucrările, în valoare de două milioane de euro, finanţate din fonduri europene, prevăd realizarea unei espalanade, care, potrivit forumului românilor, va ascunde vederii statuia lui Mihai Viteazul.
Principalul punct de atracţie al pieţei va fi o colină de aproximativ cinci metri înălţime, ce va evoca trupul balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului.
Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş dezaprobă acest proiect, pe considerentul că statuia voievodului Mihai Viteazul, aflată în vecinătate, va fi obturată de această uriaşă colină de pământ.
Primarul Antal Árpád este acuzat că face în mod deliberat acest lucru, pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc.
Primarul Antal Árpád respinge acuzaţiile, menţionând că, prin această colină, se doreşte, de fapt, delimitarea părţii istorice a oraşului de Piaţa Mihai Viteazu, care, în opinia sa, are un aspect comunist, imprimat de blocuri şi de clădirea Casei de Cultură a Sidicatelor.
Edilul municipiului a punctat de asemenea că proiectul a fost prezentat și votat în Consiliul Local în care este reprezentată și comunitatea românească. El a mai spus că niciunul dintre consilierii români nu a adus vreo obiecție la adresa proiectului, scrie rgnpress.ro.
“Excelenţei Sale Domnului Victor Ponta,
Prim-ministru al Guvernului României
Domnule Prim-ministru,
Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), luând act de prevederile proiectului de reamenajare a zonei centrale a municipiului Sfântu Gheorghe, proiect care include înălţarea unei coline de cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime amplasată în vecinătatea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Covasna, obiectiv care, în viziunea celor care l-au comandat şi proiectat ar reprezenta, chipurile, „trupul pietrificat al balaurului răpus de Sfântu Gheorghe, ocrotitorul oraşului”, consideră că, de fapt, această colină care are înălţimea unei construcţii cu două etaje, nu are alt scop decât acela de a obtura vederea grupului statuar Mihai Viteazul.
FCRCHM consideră ca acest demers, pornit din ură faţă de un mare simbol naţional românesc – folosindu-se în mod diabolic de motive religioase creştine –, este o nouă şi gravă impoliteţe, care dovedeşte, încă o dată, dacă mai era cazul, dorinţa liderilor maghiari de ghetoizare a instituţiilor şi simbolurilor româneşti de pe proiectatul purificat etnic „pământul secuiesc”, demers care face parte dintr-o strategie de ocupare simbolică a spaţiului public din judeţele Covasna şi Harghita exclusiv cu monumente şi simboluri maghiare.
Stau mărturie, în acest sens, acţiunile liderilor maghiari din judeţele Covasna şi Harghita de interzicere în spaţiul public a instituţiilor şi simbolurilor româneşti. (…)
FCRCHM Vă solicită, Domnule Prim-ministru, să dispuneţi demersurile necesare la forurile centrale competente pentru stoparea realizării acelei monstruozităţi proiectate, pe bani publici, în centrul municipiului Sf. Gheorghe, care, odată realizată, ar reprezenta o mărturie stânjenitoare pentru generaţiile viitoare, afectând direct imaginea şi funcţionarea Instituţiei Prefectului Judeţului Covasna”.