Virgil Popescu: Nu se pune problema să nu avem resurse de gaze naturale / Avem în vedere interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a avea acces și la gazul azer, și la terminalele de gaz natural lichefiat (VIDEO)

Virgil Popescu: Nu se pune problema să nu avem resurse de gaze naturale / Avem în vedere interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a avea acces și la gazul azer, și la terminalele de gaz natural lichefiat (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni că nu se pune problema să nu avem resurse de gaze naturale în perioada următoare pentru că depozitele vor fi pline pentru iarna viitoare. De asemenea, România va căuta să își diversifice producătorii și sursele de aprovizionare cu gaze:

România caută să își diversifice rutele de aprovizionare cu gaze

„România este al doilea mare producător de gaz din Europa. Nu este cazul să discutăm despre scenarii apocaliptice. Nu se pune problema să nu avem resurse de gaze naturale. Avem gaze în depozite. Vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor și vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate. Avem producție de gaze. Diversificăm rutele de aprovizionare”.

Virgil Popescu a spus că Europa și România se uită pentru diversificarea resurselor și a rutelor de aprovizionare și că Azerbaijan este o sursă și o rută de aprovizionare cu gaze naturale. De asemenea o alternativă este și gazul natural lichefiat.

„Cu guvernul Greciei am vorbit și am pus în discuție interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a opraționaliza coridorul vertical pentru a avea acces și la gazul azer și la terminalele LNG din Grecia și din Turcia. Diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România și pentru Europa. Ne uităm la toate rutele și sursele de aprovizionare”.

Ministrul Energiei a respins informația că Rușii ar fi închis conducta Yamal:

„Este un fake news. Prin conducta Yamal se aproviziona Polonia și Germania.  Germania nu mai importa, deci conducta Yamal nu mai era folosită la capacitatea maximă de 30 de miliarde de m3 ci doar Polonia importa și importă și acum. Nu a fost oprit traficul de gaze prin conducta Yamal.

Unul din punctele pentru care până acum nu a putut fi adus gaz natural din alte surse a fost imposibilitatea găsirii unui culoar de transport. Acum cu finalizarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria există această posibilitate”, a spus Virgil Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`