Turcia și SUA vor rămâne într-o „coordonare strânsă” pe măsură ce lucrează la creionarea unei soluții diplomatice pentru invazia rusă din Ucraina, a declarat Ministerul turc al afacerilor externe, sâmbătă, după discuțiile pe care le-au purtat aliații din NATO la nivel de număr 2 în ierarhia diplomatică, relatează Reuters.
Relațiile dintre Turcia și Statele Unite au fost puse la încercare de chestiuni diverse în ultimii ani, inclusiv de la decizia Ankarei de a cumpăra sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 și de la diferențele de politică în ceea ce privește Siria sau Mediterana de Est. De altfel, în decembrie 2020, Washingtonul sancționa partea turcă din cauza S-400.
Turcia are frontiere maritime cu Ucraina și cu Rusia la Marea Neagră și are relații bune cu ambele țări. Ankara a catalogat ofensiva rusă drept inacceptabilă, însă totodată s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei.
Într-un comunicat publicat după discuția pe care au avut-o la Ankara adjunctul ministrului turc de externe, Sedat Onal, și omologul său american, Wendy Sherman, Ministerul turc al afacerilor externe a spus că aliații „și-au confirmat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.
„Au fost subliniate importanța rămânerii într-o coordonare strânsă pentru a gestiona multiplele impacturi ale crizei și sprijinul pentru o soluție diplomatică”, a declarat Ministerul turc de externe, care a precizat că oficialii au discutat și despre relația bilaterală.
„A fost confirmată voința comună de a aprofunda cooperarea bilaterală printr-un dialog instituțional și sustenabil și s-a scos în lumină că, în ciuda neînțelegerilor pe anumite chestiuni, Turcia și Statele Unite au largă agendă pozitivă”, se mai arată în comunicatul Ankarei.
După startul invaziei rusești, Turcia a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele, care leagă Mediterana de Marea Neagră, pentru navele de război, limitând trecerea vaselor rusești.
Cu toate acestea, Ankara a ținut să critice răspunsul occidental la ofensiva rusă, spunând că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să aibă scopul de a pune capăt războiului.
Deși are relații bune cu Rusia pe probleme de energie, apărare și comerț, Turcia a vândut Kievului drone și a stârnit furia Moscovei. În plus, Turcia, al cărei turism se bazează într-o pondere importantă pe turiștii ruși, se opune politicilor ruse în ceea ce privește Siria și Libia, dar și anexării Peninsulei Crimeea.