Turcia și SUA își vor coordona răspunsul la războiul din Ucraina, spune Ankara, care a condamnat invazia rusă, dar s-a opus sancțiunilor occidentale

Turcia și SUA își vor coordona răspunsul la războiul din Ucraina, spune Ankara, care a condamnat invazia rusă, dar s-a opus sancțiunilor occidentale
Președinții Statelor Unite și Turciei, Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan, la Summitul G20 de la Roma din octombrie 2021. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Roberto Monaldo

Turcia și SUA vor rămâne într-o „coordonare strânsă” pe măsură ce lucrează la creionarea unei soluții diplomatice pentru invazia rusă din Ucraina, a declarat Ministerul turc al afacerilor externe, sâmbătă, după discuțiile pe care le-au purtat aliații din NATO la nivel de număr 2 în ierarhia diplomatică, relatează Reuters.

Turcia și SUA își vor coordona răspunsul la războiul din Ucraina, spune Ankara

Relațiile dintre Turcia și Statele Unite au fost puse la încercare de chestiuni diverse în ultimii ani, inclusiv de la decizia Ankarei de a cumpăra sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 și de la diferențele de politică în ceea ce privește Siria sau Mediterana de Est. De altfel, în decembrie 2020, Washingtonul sancționa partea turcă din cauza S-400.

Turcia are frontiere maritime cu Ucraina și cu Rusia la Marea Neagră și are relații bune cu ambele țări. Ankara a catalogat ofensiva rusă drept inacceptabilă, însă totodată s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei.

Într-un comunicat publicat după discuția pe care au avut-o la Ankara adjunctul ministrului turc de externe, Sedat Onal, și omologul său american, Wendy Sherman, Ministerul turc al afacerilor externe a spus că aliații „și-au confirmat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.

„Au fost subliniate importanța rămânerii într-o coordonare strânsă pentru a gestiona multiplele impacturi ale crizei și sprijinul pentru o soluție diplomatică”, a declarat Ministerul turc de externe, care a precizat că oficialii au discutat și despre relația bilaterală.

„A fost confirmată voința comună de a aprofunda cooperarea bilaterală printr-un dialog instituțional și sustenabil și s-a scos în lumină că, în ciuda neînțelegerilor pe anumite chestiuni, Turcia și Statele Unite au largă agendă pozitivă”, se mai arată în comunicatul Ankarei.

După startul invaziei rusești, Turcia a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele, care leagă Mediterana de Marea Neagră, pentru navele de război, limitând trecerea vaselor rusești.

Cu toate acestea, Ankara a ținut să critice răspunsul occidental la ofensiva rusă, spunând că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să aibă scopul de a pune capăt războiului.

Deși are relații bune cu Rusia pe probleme de energie, apărare și comerț, Turcia a vândut Kievului drone și a stârnit furia Moscovei. În plus, Turcia, al cărei turism se bazează într-o pondere importantă pe turiștii ruși, se opune politicilor ruse în ceea ce privește Siria și Libia, dar și anexării Peninsulei Crimeea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`