Stoltenberg: Trebuie să sprijinim mai mult Georgia, Republica Moldova și Bosnia, fiind țări expuse în fața unui atac al armatei ruse

Stoltenberg: Trebuie să sprijinim mai mult Georgia, Republica Moldova și Bosnia, fiind țări expuse în fața unui atac al armatei ruse
Jens Stoltenberg: „NATO a luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice”. Foto: Hepta - DPA Images / Hannibal Hanschke

Secretarul General al NATO este de părere că Alianța trebuie să facă mai multe și pentru sprijinirea Georgiei, Republicii Moldova și a Bosniei, în contextul crizei din Ucraina.

După ce a început invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg spune că eforturile de sprijin pentru cele trei țări ar trebui să fie mai mari. Declarațiile au fost făcute după o reuniune extraordinară a miniștrilor de Externe din alianță.

Jens Stoltenberg susține că NATO trebuie să ofere sprijin țărilor aflate în fața unui mare risc

Secretarul General al NATO a vorbit, după reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, despre sprijinul pe care NATI trebuie să îl acorde statelor expuse în fața unui mare risc, precum Georgia, Republica Moldova și Bosnia.

Există un acord larg că ar trebui să facem mai mult pentru a sprijini Georgia, Bosnia și Moldova, adăugând eventual mai multe activități în sprijinul lor. Ei pot fi expuși unor riscuri, expuși la intervenții ulterioare, subversiuni și, eventual, chiar atacuri ale armatei ruse”, a declarat Jens Stoltenberg, în timpul reuniunii extraordinare.

Republica Moldova, Georgia și Belarus, în fața unor riscuri

Secretarul General al NATO a precizat faptul că toate cele trei țări sunt diferite și se confruntă cu probleme diferite, însă au în comun faptul că Rusia a mai încercat să își exercite puterea asupra politicii interne sau chiar integrității teritoriale.

Stoltenberg a adus în discuție și Transnistria, din Republica Moldova, acolo unde Putin și-a stabilit trupele fără acordul Guvernului de pe peste Prut.

Toate acestea sunt țări diferite și, desigur, se confruntă cu diferite tipuri de riscuri și provocări. Dar au în comun faptul că, după cum am văzut, Rusia a încercat să-și exercite puterea pentru a-i intimida parțial prin subversiune și amestec în procesele politice interne sau prin invazie militară.

Georgia a fost invadată de Rusia, iar trupele rusești încă controlează în realitate părți din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud.

În Moldova și Transnistria, care face parte din Moldova, există trupe rusești fără acordul guvernului din Moldova. Și apoi, în Bosnia-Herțegovina vedem o situație foarte fragilă, instabilă, cu retorică incendiară și provocări serioase la adresa unității acelui stat.

Deci, chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei, aceste țări s-au confruntat cu provocări serioase provocate parțial de sau cauzate de Rusia, dar riscul a crescut”, a declarat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`