Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia rusă și înființează o comisie care să investigheze presupusele crime de război și crime împotriva umanității, potrivit BBC.
Rusia a rămas complet izolată, doar un alt stat membru – Eritreea, votând împotriva rezoluției.
O comisie de anchetă este cel mai înalt nivel de investigație pe care consiliul îl poate ordona – există una pentru Siria, acum va exista una pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.
Rezultatul votului – 32 pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri – este o umilință pentru Moscova.
🔴 BREAKING
The Human Rights Council has decided to urgently establish an independent international commission of inquiry as a result of #Russia‘s aggression against #Ukraine.
✅ YES: 32
❌ NO: 2
➖ ABSTENTIONS: 13 pic.twitter.com/cJGjHtwXcR— UN Human Rights Council 📍 #HRC49 (@UN_HRC) March 4, 2022
De obicei, Rusia se putea baza pe China, Cuba sau Venezuela – de data aceasta, restul țărilor autocrate s-au abținut.
Cu toate acestea, unele state care au votat în favoarea rezoluției, care a fost prezentată de Ucraina cu sprijinul Marii Britanii și al SUA, și-au exprimat neliniștea că formularea acesteia este unilaterală.
„Consiliul pentru Drepturile Omului a decis să înființeze o comisie internațională independentă de anchetă, de urgență, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat UNHRC într-un tweet.
Chiar înaintea votului, ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Ievheniia Filipenko, a cerut consiliului să-și amintească „datoria comună de a asigura responsabilitatea prin mandatul de documentare și verificare a crimelor Rusiei și de identificare a celor responsabili”.
Rusia a negat că ar fi comis vreo încălcare a drepturilor omului, cum ar fi țintirea intenționată a civililor, în invazia sa nejustificată asupra Ucrainei.
Vladimir Putin riscă să ajungă în închisoare pentru crime de război comise de forțele ruse în Ucraina, a declarat vineri secretarul britanic al Justiției.
Dominic Raab, care este și viceprim-ministru al Marii Britanii, a fost întrebat la Times Radio dacă vede semne conform cărora invazia s-au putea încheia cu Vladimir Putin „închis pentru crime de război”.
El a spus: „Cred că este un risc foarte real pe care trebuie să-l ia acum în considerare (n.r. Vladimir Putin).”
„Dincolo de situația sa personală, fiecare comandant care operează în Ucraina sau Moscova ar trebui să știe asta, atunci când se confruntă cu ordine ilegale. Acum știu că ICC (curtea penală internațională) investighează, iar procurorul șef Karim Khan, cred, călătorește în Ucraina deja.”
„Ei trebuie să știe acum că se confruntă cu riscul foarte real de a ajunge într-un tribunal și, în cele din urmă, într-o închisoare, dacă respectă acele ordine ilegale.”