Coaliția pentru Mediu din România solicită Președintelui și Prim-Ministrului României luarea de măsuri urgente pentru a garanta securitatea membrilor societății civile și pentru a combate agresiunea unor investitori și infractori împotriva activiștilor de mediu.
Scrisoarea deschisă vine în contextul incidentului din 24 mai, cand un activist de mediu și un jurnalist german au fost agresați în timp ce documentau construcția microhidrocentralei de pe Râul Alb, județul Hunedoara.
„Stimate domnule Președinte Klaus Johannis,
Stimate domnule Prim – Ministru Victor Ponta,
Coaliția pentru Mediu din România vă solicită să luați măsuri urgente pentru a garanta securitatea membrilor societății civile din România și pentru a combate agresiunea unor investitori și infractori împotriva activiștilor de mediu.
Incidentele care au avut loc pe malurile Râului Alb, județul Hunedoara, în care au fost agresați fizic o jurnalistă din Germania și colegul nostru Gabriel Paun, președinte al Asociației pentru Protecția Mediului Agent Green, arată masura în care instituțiile statului român, pe care le conduceți, își îndeplinesc atribuțiile. Acestea nu fac altceva decât să contribuie la menținerea unui climat mafiot în rândul unor investitori, care reactionează prin metode violente și care nu consideră să se supună legilor României și își permit orice. Incidentul a avut loc din simpla cauză că membrii societății civile documentau construcția microhidrocentralei de pe Râul Alb, o crimă de mediu, una din multele pe care societatea civilă încearcă să le limiteze, chiar fără ajutorul instituțiilor statului.
Colegul nostru, Gabriel Păun, se află în spital cu multiple leziuni corporale. O altă persoană a căzut victimă a atacului barbar al angajaților firmei ABI Automotion SRL, fiind accidentat în timp ce șoferul jurnalistei încerca să fugă din această ambuscadă. Suntem alături de suferința amândurora și considerăm că sunt victime ale:
Vă solicităm să condamnați public faptele descrise mai sus și să demarați toate măsurile pentru identificarea, prinderea agresorilor și tragerea lor la răspundere pentru actele de violență comise în data de 24.05.2015.
Vă solicităm să luați în considerare climatul de nesiguranță creat și să garantați integritatea fizică a tuturor celor care activează în organizațiile societății civile, precum și a jurnatiștilor care documentează infracțiunile de mediu din România și care, de altfel, nu fac decât să completeze prin activitățile lor lipsa de capacitate a instituțiilor statului.
De asemenea, solictăm controlul de urgență al tuturor autorizațiilor obținute pentru dezvoltarea proiectelor de microhidrocentrale pe râurile de munte din România și investigarea modalităților în care s-au obținut acestea, precum și întocmirea unui raport public cu privire la acestea.
În așteptarea unor măsuri urgente,
Coaliția pentru Mediu din România”