O supradoză cu pastile de iod poate duce la stop cardiac, avertizează un medic / Iodura de potasiu, la mare căutare după izbucnirea războiului din Ucraina

O supradoză cu pastile de iod poate duce la stop cardiac, avertizează un medic / Iodura de potasiu, la mare căutare după izbucnirea războiului din Ucraina
Foto simbol: Pixabay

Dr. Florin Dobrescu, specialist în medicină internă, s-a arătat de părere că nu este greșit că românii cumpără iodură de potasiu, însă este important să știe în ce fel se administrează un asemenea tratament.

Explicațiile medicului vin în contextul în care, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, românii au început să cumpere iodură de potasiu, care se administra în vremea comunismului după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, considerat cel mai grav accident de acest gen din istorie. Spre exemplu, farmacistă din Capitală declara pentru Gândul că 10% dintre clienți au cerut medicamentul, de frica unui atac nuclear.

Medicul Florin Dobrescu avertizează că o supradoză cu pastile de iod poate duce la stop cardiac

Într-un interviu pentru Libertatea, medicul a declarat că „era de așteptat” ca medicamentul să se mai găseasc doar în puține farmacii.

„Românii nu au uitat de catastrofa de la Cernobîl și de cum consideră au fost salvați de pastilele de iod care le-au fost distribuite de autorități”, a spus el.

Întrebat dacă e bine că românii le cumpără fără o recomandare oficială în acest sens, dr. Florin Dobrescu a afirmat: „Sincer, eu nu mi-am pus problema, în mod stringent, să-mi procur pastile de iod, dar nu cred că e greșit ca fiecare familie să aibă acasă câteva pastile de iodură de potasiu. Mai exact, câte două pastile de 65 mg de persoană, iar în cazul copiilor, câte o pastilă. Dar nu încurajez să cumpere cu cutiile, să se creeze o penurie în farmacii și să-i priveze pe alții de el”.

„Iodura de potasiu are o utilitate limitată, te apără doar împotriva dezvoltării ulterioare a cancerului de tiroidă. Iodul este foarte ușor de asimilat. Iodul natural, cel de care are nevoie glanda tiroidiană pentru a funcționa normal, este un izotop stabil. În cazul radiațiilor nucleare sunt eliberați izotopii de iod radioactivi cu timpi de înjumătățire rapidă, până la 8 zile. Pentru a împiedica asimilarea acestora atunci când suntem expuși la radiații, suprasaturăm organismul cu iod provenit din pastilele de iodură de potasiu. Practic, umplem organismul cu iodul bun pentru ca iodul toxic să nu mai aibă loc”, a explicat medicul.

Întrebat când și cum ar trebui luate pastilele de iod, Florin Dobrescu a afirmat: „Ideal, ele trebuie luate cât mai repede, în primele 24 de ore de la expunere. De aceea, autoritățile ar trebui să acționeze imediat. Absorbția de iod este mai activă în cazul persoanelor sub 40 de ani. Doza unică recomandată este de 2 pastile de 65 mg de iodură de potasiu. Copiilor și femeilor gravide le este suficientă o pastilă. La fel și celor peste 60 de ani. Dar eu recomand la fel de bine și consumul de ceai verde, care este un bun antioxidant, dar și a altor alimente bogate în iod: lapte, vegetale, pește”.

„În cazul unei supradoze, adică mai mult de 130 mg, poate apărea hipertiroidia, hipotiroida autoimună sau doza poate deveni toxică, caz în care apare stopul cardiac”, a adăugat dr. Florin Dobrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`