Zece ani de DNA: Traian Băsescu, Monica Macovei și Daniel Morar, oamenii care au pornit „buldozerul“

Zece ani de DNA: Traian Băsescu, Monica Macovei și Daniel Morar, oamenii care au pornit „buldozerul“
Foto: Adevarul

Istoria anticorupţiei pe care o vedem acum ajunsă la apogeu a pornit în urmă cu 10 ani. La bazele “buldozerului” care luptă împotriva penalilor din politică și mediul de afaceri au stat fostul președinte Traian Băsescu, fostul ministru al Justiției Monica Macovei și judecătorul  Daniel Morar, reamintesc jurnaliștii de la Adevărul într-un articol. 

În anul 2004, după 14 ani decapitalism sălbatic, Traian Băsescu ajunsese  la conducerea României
după ce a promis electoratului că îi va pedepsi pe corupți.

După numai câteva zile de la instalarea la Cotroceni, Băsescu a început să dea semne că este hotărât să se întoarcă împotriva sistemului din care se ridicase: i-a convocat pe şefii SRI şi le-a cerut o evaluare a cercurilor de interese care influenţau deciziile politice, a anunţat introducerea corupţiei pe lista ameninţărilor la siguranţa naţională şi s-a implicat personal în numirea unui ministru de Justiţie din afara sferei politice, respectiv Monica Macovei.

Ajunsă la Ministerul Justiţiei, Monica Macovei a hotărât că Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) trebuie reformat din temelii şi a început să caute un procuror pe care să-l aşeze în fruntea acestei instituţii. Astfel a fost desemnat judecătorul Daniel Morar.

Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a început sub presiunea unui val de ameninţări care veneau dinspre Bruxelles. Liderii europeni atenţionau că aderarea României la Uniunea Europeană, fixată pentru 1 ianuarie 2007, ar putea fi amânată dacă lupta împotriva corupţiei nu începe să dea rezultate.

Parlamentarii s-au revoltat şi ei. La începutul lui 2006, Senatul a respins ordonanţa prin care PNA se transforma în DNA, ceea ce însemna că instituţia va pierde, din nou, dreptul de a ancheta membri ai Parlamentului. Comisia Europeană a reacţionat dur, iar preşedintele a refuzat promulgarea legii şi a păstrat competenţele DNA-ului.

Sub stăpânirea unui amestec de uluire, euforie şi spaimă, România asistă, de la o vreme, la încătuşarea unor personaje pe care le credea intangibile. Este un fenomen despre care se spune că ne va schimba istoria recentă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:47 - Prezența la vot la 19, sub nivelul din 2019 și 2014
19:40 - Rareș Bogdan: Bătălia pentru turul 2 se dă acum între Ciucă și Lasconi. Suveraniștii nu mai au șanse / Unul dintre candidați va avea un scor surprinzător de mare pentru un independent // Mesaj de mobilizare pentru membrii de partid (VIDEO)
19:15 - Ciolacu a afișat un zâmbet în fața reporterilor, în seara primului tur al prezidențialelor: „Românii au dreptate întotdeauna”
19:12 - Un român în vârstă de 109 ani a votat acasă, cu urna mobilă, în Cluj: „Am votat pentru copiii noștri”
19:07 - Alegeri prezidențiale 2024: Peste 8 milioane de oameni au votat până în ora 19.00. Prezența la urne se apropie de 50%
18:55 - Un român care a votat în Belgia, a pus ștampila și la Bacău și s-a ales cu dosar penal pentru fraudă
18:38 - Vestea că sunt alegeri n-a ajuns în cătunele din România: „N-am știut”. Cum e viața într-un sătuc de munte în care trăiește un singur copil
18:29 - Un copil și o tânără de 25 de ani au ajuns la spital, după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un TIR
18:11 - Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din România: „Un punct de cotitură”, e în joc sprijinul acordat Ucrainei
17:54 - Peste un milion de tineri votează pentru prima dată. Ce așteptări au de la viitorul președinte: „Să aibă integritate și empatie” / „Să-și respecte promisiunile” / „Votez pentru că schimbarea începe cu mine” (VIDEO)