Cristian Diaconescu: Discuțiile se poartă cu Rusia și la masa negocierii, și în teren trăgând după civili. Abia după ce încetează acțiunile militare și vine cu propuneri rezonabile se poate vorbi inclusiv despre medierea terților (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Discuțiile se poartă cu Rusia și la masa negocierii, și în teren trăgând după civili. Abia după ce încetează acțiunile militare și vine cu propuneri rezonabile se poate vorbi inclusiv despre medierea terților (VIDEO)
Foto: Facebook

Abia după ce Federația Rusă va pune capăt acțiunilor militare din Ucraina și va veni cu formule rezonabile de negociere se poate discuta inclusiv despre medierea terților sau a unor brokeri onești, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: „Toate discuțiile se poartă în condițiile în care Federația Rusă se află și la masa negocierii, și în teren trăgând militar după civili”

Întrebat în ce măsură ne mai putem pune speranțe în soluția pașnică a dialogului, având în vedere desfășurarea evenimentelor, fostul ministru de externe a explicat: „Din păcate, nu putem vorbi de negocieri în adevăratul sens al cuvântului. Sunt întâlniri cu un nivel de ostilitate destul de ridicat, așa cum s-a constatat de ambele părți, pentru că acțiunile militare ale Federației Ruse continuă, deci din acest punct de vedere se informează reciproc părțile, sunt solicitări maximale. Evident, partea bună este că se discută. Partea mai puțin bună este că deocamdată, pe termen scurt, nici măcar un armistițiu nu poate fi avut în vedere în urma acestor dialoguri, în urma acestor întâlniri, în sensul de a se opri activitățile militare”.

Întrebat dacă ar fi o idee bună ca state precum China sau Israel să intermedieze negocierile dintre părțile beligerante, Cristian Diaconescu a continuat: „Tipul de concesii pe care le cere Federația Rusă țin strict de suveranitatea națională a Ucrainei – recunoașterea, de exemplu, a Crimeii ca fiind un teritoriu rus, sau angajamentul ca Ucraina să nu adere la Alianța Nord-Atlantică. Niciun stat din lume, cu oricât de inteligenți negociatori sau intervenienți politici ar avea, nu poate media astfel de decizii, pentru că aceste decizii țin strict de identitatea națională a oricărui stat. Sunt decizii foarte importante care politic nu pot fi puse într-un limbaj de un terț, oricât de semnificativ și important ar fi acel stat, în așa fel încât să devină legitime pentru poporul care ar urma să ia o astfel de decizie”.

„Solicitările Federației Ruse afectează direct și imediat suveranitatea unui stat independent. Nu cred că nici China sau Israelul, sau orice alt stat și-ar asuma responsabilitatea găsirii unui limbaj median care după aceea să fie aplicat de poporul ucrainean. Toate discuțiile se poartă în condițiile în care Federația Rusă se află și la masa negocierii, și în teren trăgând militar după civili. Este absolut imposibil de găsit o soluție. Am și eu o școală de negociere destul de serioasă, este absolut imposibil oricâtă disponibilitate politică ar avea orice alt stat al lumii și oricâtă încredere ar învesti cele două părți în statul respectiv ca acesta să poată convinge mai ales Ucraina să facă astfel de concesii. Federația Rusă, în primul rând, trebuie să înceteze acțiunile militare. După ce încetează acțiunile militare, trebuie să vină cu formule rezonabile de negociere și abia după aceea putem discuta inclusiv despre medierea terților sau a unor brokeri onești”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`