Lovitură de proporții pentru regimul Putin: Cea mai mare bancă rusească se retrage din Europa

Lovitură de proporții pentru regimul Putin: Cea mai mare bancă rusească se retrage din Europa
Foto: Hepta - Evgeniy Paulin

Tensiunile dintre Occident și Rusia continuă, în contextul sancțiunilor severe pe care cele două părți și-au asumat să le implementeze. Astfel, cea mai mare bancă din Europa, Sberbank, a anunțat că va ieși de piață.

Cel mai mare creditor rusesc va părăsi piața europeană, ca urmare a unui ordin al băncii centrale, informează Reuters. Zilele acestea, sucursalele băncii au fost asaltate de cetățeni, care și-au retras economiile din conturi. În ciuda acestui fapt, oficialii Sberbank au declarat că nivelul său de capital și calitatea activelor erau suficiente pentru a plăti toți deponenții.

„În actuala situație, Sberbank a decis să părăsească piața europeană. Băncile subsidiare ale grupului s-au confruntat cu ieșiri anormale de numerar și amenințări la siguranța angajaților și a subsidiarelor”, se arată într-un comunicat de presă.

Sberbank, care operează în țări europene precum Austria, Croația, Germania și Ungaria, avea la 31 decembrie 2020 active europene în valoare de 13 miliarde de euro. Raportul pentru anul 2021 ar urma să fie publicat în curând.

Rușii investesc masiv în crypto

După introducerea sancțiunilor economice dure, o rublă a ajuns să valoreze, luni, 0,01 dolari, cel mai mic nivel din istorie. Peste 70% din băncile din Rusia au fost deconectate de la sistemul bancar SWIFT, însă platformele de tranzacționare crypto cunoscute, precum Coinbase și Binance au refuzat să suspende conturile cetățenilor din Rusia și Belarus. Astfel, rușii au început să investească masiv în monedele digitale, care au consemnat creșteri impresionante, în ultimele zile.

Cele mai aspre sancțiuni afectează în special oligarhii, care au început să recurgă la măsuri extreme. Roman Abramovici de exemplu, a început să-și vândă proprietățile din Londra.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie