Primul şef PNA, strămoșul Direcției Naționale Anticorupție: „Unii au încercat să-şi infiltreze oameni în PNA. Am primit o listă cu peste 100 de persoane“

Primul şef PNA, strămoșul Direcției Naționale Anticorupție: „Unii au încercat să-şi infiltreze oameni în PNA. Am primit o listă cu peste 100 de persoane“
Foto: adevarul.ro

Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), strămoşul DNA de astăzi, a luat fiinţă în anul 2002 prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2002 a Guvernului Năstase pentru “a lua ochii Uniunii Europene”.

Șeful instituiției a fost numit Ioan Amarie, procuror-şef la Curtea de Apel Suceava. La 13 ani de la înființarea PNL, Amariei declară că SRI era principalul furnizor de informații pentru dosarele penale pe care le întocmeau judecătorii.

„Toate instituţiile statului erau obligate, prin lege, să ne transmită de îndată informaţiile pe care le deţineau în legătură cu faptele de corupţie. Acestea erau repartizate procurorilor care desfăsurau activităţi de urmărire penală. Nu am de unde să ştiu ce informaţii deţineau serviciile, organele de control, cât şi celelalte structuri ale statului. Relaţia între PNA şi SRI a fost instituţională, corectă şi nu puţine au fost cazurile în care informaţiile transmise au dus la anchete importante. Cu toate structurile statului am avut relaţii instituţionale foarte bune, mai ales cu SRI, care era principalul furnizor de informaţii. Nu se punea problema blocarii PNA”, spune Amarie într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Adevărul.

Monica Macovei este de părere că din cauza activității slabe a PNA “avem steguleț roșu din partea UE”, iar fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu afirmă că „Amariei a pornit bine, dar, pe parcurs, grupuri de interese, încetişor-încetişor, l-au neutralizat, prin relaţii interpersonale”

Fostul șef al Parchetului Național Anticorupție se apără spunând că “doamna Macovei a reformat în rău legile Justiţiei, lăsând loc influenţelor politice.
“Unii au încercat, în diverse moduri, să-şi infiltreze oameni în PNA. Am primit chiar şi o listă cu peste 100 de persoane, fără ca eu să fi solicitat acest lucru, propunându-mi-se numirea lor în PNA. După verificările efectuate, cred că am putut să primesc vreo 7 persoane”, adaugă Amarie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)