Ziua 7 a războiului din Ucraina: Mariupol, Kherson, Harkiv, Sumy și Cernihiv, încercuite de trupele ruse. Sute de mii de oameni și-au părăsit căminul și cel puțin 2.000 de civili au murit din cauza agresiunii rusești

Ziua 7 a războiului din Ucraina: Mariupol, Kherson, Harkiv, Sumy și Cernihiv, încercuite de trupele ruse. Sute de mii de oameni și-au părăsit căminul și cel puțin 2.000 de civili au murit din cauza agresiunii rusești
Sediul administrației regionale din Harkov a fost lovit de forțele militare ale Federației Ruse într-un atac cu rachete pe 1 martie 2022. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Războiul declanșat de Vladimir Putin și Federația Rusă se desfășoară pe mai multe fronturi, iar rezistența ucraineană luptă în continuare pentru a respinge ofensiva. Orașe-cheie din Ucraina au fost atacate din mai multe părți, iar trupele Moscovei lansează lovituri către inima Kievului și au intensificat bombardamentele asupra Harkovului, al doilea oraș ucrainean ca mărime.

Update, 21:12 – Rezoluția ONU prin care este condamnată invazia Rusiei în Ucraina a fost votată masiv. Totodată, ONU a cerut retragerea imediată a armatei ruse din Ucraina și încetarea conflictului.

Miercuri, dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Rezoluția a fost inițiată de 94 de țări și susține că ONU „deplânge în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucraina”.

Update, 20:34 – Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că Rusia îl recunoaște pe Zelenski ca lider al Ucrainei și susține că este un „pas pozitiv” faptul că el dorește să primească garanții de securitate.

Totodată, Lavrov a anunțat și că Rusia își menține poziția cu privire la demilitarizarea Ucrainei și spune că ar trebui să existe o listă de arme care să nu poată fi desfășurate pe teritoriul Ucrainei.

Update, 20:12 – De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia ar fi efectuat peste 450 de lansări de rachete, informează un oficial al Apărării din SUA. Rachetele lansate se Rusia în Ucraina au fost de toate tipurile și dimensiunile, inclusiv rachete cu rază scurtă, rază medie, aer de suprafață, rachete de croazieră, notează CNN.

Update, 20:10 – Armata rusă întâmpină în continuare o rezistență feroce din partea populației ucrainiene în marile orașe. Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, sunt cinci mari orașe înconjurate de trupe rusești, însă niciun mare centru nu a fost deocamdată capturat.

Orașele încercuite, potrivit rapoartelor Miniterului Britanic al Apărării sunt: Mariupol, Kherson, Harkiv, Sumy și Cernihiv.

În ceea ce privește orașele ocupate, armata rusă deține controlul în Melitopol, Bedyansk, Knotop, Donețsk, Luhansk.

Update, 19:10 – Rusia a pierdut aproximativ 3% până la 5% din tancurile, aeronavele, artileria și alte active militare din interiorul Ucrainei – în comparație cu pierderile ucrainene de aproximativ 10% din capacitățile sale, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu cele mai recente informații, citați de CNN.

Oficialii americani și occidentali avertizează că aceste cote sunt dificil de calculat și probabil să se schimbe – nu numai pentru că ambele părți continuă să sufere pierderi pe măsură ce războiul de o săptămână continuă, ci și pentru că atât forțele ruse, cât și ucrainene sunt reaprovizionate.

Update, 17:45 – Forțele armate ruse ar fi preluat controlul asupra zonei din jurul Zaporizhzhia din Ucraina – cea mai mare centrală nucleară din Europa și una dintre cele 10 cele mai mari din lume.

Potrivit șefului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, diplomații ruși de la Viena au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că personalului i s-a permis să-și continue activitatea.

Update, 17:05 – Kievul se pregătește de la o oră la alta de un asalt al trupelor ruse care se apropie tot mai mult de capitala Ucrainei, în timp ce mai multe orașe mari sunt bombardate intens.

În acest context, Vitali Klitschko aflat în mijlocul luptelor pentru respingerea atacurilor rusești a făcut un apel înc are subliniază că ucrainienii vor rezista asaltului decisiv pregătit de trupele ruse.

Update, 16:18 – Fosta preşedintă a Lituaniei, ieșire dură la adresa NATO: Numai un război poate opri un război. Repetarea mantrei că NATO nu poate ajuta Ucraina sună jalnic și arată lașitate. Dacă Occidentul stă pe margine, devine partener la crime de război.

Președintele rus Vladimir Putin ar pregăti o operațiune specială prin care să-l înlocuiască pe Volodimir Zelenski, actualul președinte al Ucrainei, cu Viktor Ianukovici, fostul șef de stat ucrainean, care a fost înlăturat prin revoluția EuroMaidan din 2014.

Momentul în care un soldat rus care s-a predat primește mâncare de la ucraineni. „Plânge pentru că nu e războiul său, ci al lui Putin” (VIDEO)

Soldații ruși care au amenințat că vor distruge un oraș dacă primarul nu-l predă au ieșit de la ”negocieri” cu grenade în mâini, ca să nu fie linșați de localnici (VIDEO)

Update, 15:40 – Serviciul ucrainean pentru gestionarea urgențelor a anunțat că în cele doar câteva zile de la începutul războiului 874.000 de ucraineni au fost nevoiți să se refugieze și cel puțin 2.000 de civili au murit în agresiunea armată a Federației Ruse, transmite El Pais.

Update, 15:35 – Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a explicat pe B1 TV că stabilitatea sistemului financiar bancar din țara noastră nu este afectată de războiul din Ucraina, dată fiind relația extrem de slabă pe care o are sistemul cu spațiul rus și chiar și cu cel ucrainean.

Update, 15:30 – Senatoarea PNL Alina Gorghiu roagă Ministerul Finanțelor să flexibilizeze urgent prevederile referitoare la acordarea de sponsorizări și ajutoare sociale pentru cetățenii din Ucraina de către firmele din România. În plus, liberala a solicitat scutiri fiscale la impozitarea ucrainenilor care doresc să se angajeze în țara noastră.

Update, 15:20 – Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, s-a arătat profund impresionat de refugiații ucraineni și a promis că Guvernul României va face tot posibilul pentru ca ei să se simtă bine-veniți și în siguranță în țara noastră și în Uniunea Europeană.

Update, 15:10 – Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) spune că peste 874.000 de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei săptămâna trecută, până în prezent, iar cifra „crește exponențial”.

Update, 14:30 – Rușii au aruncat în aer clădirea Consiliului Local din Harcov.

Update, 14:05 – Hackerii care au spart site-ul Sputnik.com transmit că „Vladimir Putin a anunțat logodna cu Aleksandr Lukașenko”. Pe site au apărut și secțiuni noi: „Războiul în Ucraina”, „Despre Putin”, „Furând de la poporul rus”, „Nu călătoriți” și „Putin și-a pierdut mințile”.

Update, 13:55 – O a doua rundă de discuții între reprezentanții Rusiei și Ucrainei ar urma să aibă loc miercuri, susține agenția rusă de presă TASS, care l-a citat pe unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Update, 13:50 – Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat că a propus în Parlamentul European o Rezoluție ce readuce în atenția europenilor războiul de pe Nistru, declanșat în urmă cu 30 de ani, și trage un semnal de alarmă asupra agresiunii continue a Federației Ruse.

Update, 13:40 – Actorii occidentali Gerard Depardieu și Steven Seagal, doi dintre prietenii celebri ai lui Vladimir Putin, au condamnat invadarea Ucrainei și au cerut încheierea războiului.

Update, 13:30 – Italia a decis să își întărească prezența militară în România prin dublarea numărului de avioane Eurofighter 2000 care execută misiuni de poliție aeriană în țara noastră, a anunțat ambasada italiană la București.

Update, 13:15 – Rusia ar fi încălcat restricțiile impuse de Japonia, ce presupun, printre altele, interzicerea intrării în spațiul aerian al statului asiatic. Un elicopter rusesc ar fi fost surprins în nordul arhipelagului nipon, pe fondul tensiunilor internaționale asupra Ucrainei.

O altă veste importantă vine de la Sberbank, cea mai mare bancă rusească din Europa. Cel mai mare creditor rusesc va părăsi piața europeană, ca urmare a unui ordin al băncii centrale.

Update, 12:30 – Cel puțin 21 de persoane au murit și alte 112 au fost rănite în bombardamentele care au avut loc la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în ultimele 24 de ore, a spus miercuri guvernatorul regional Oleg Synegubov, citat de Reuters.

Update, 12:25 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că un eventual Al Treilea Război Mondial, dacă ar fi să înceapă, ar implica folosirea armelor nucleare și ar fi distrugător, transmite Reuters.

Update, 12:20 – Kremlinul susține că delegația rusă este pregătită pentru o a doua rundă de discuții cu partea ucraineană, însă este neclar dacă oficialii ucraineni vor fi de acord, potrivit Reuters.

Update, 12:15 – Federația Internațională de Tenis a condamnat războiul din Ucraina și a anunțat suspendarea imediată a federațiilor de tenis din Rusia și Belarus.

Update, 12 PM – Parlamentarii PNL sunt pregătiți să adopte în procedură de urgență pachetul pentru actualizarea legislației din domeniul securității naționale, a anunțat Florin Cîțu, în contextul războiului din Ucraina, precizând totodată că liberalii susțin creșterea procentului alocat cheltuielilor de Apărare la 2,5% din PIB.

Update, 11:45 – Chuck Angus, membru al Camerei Comunelor din Canada încă din 2004, a propus ca strada unde se află Ambasada Rusiei în Ottawa să fie redenumită după președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski. „Din acest moment, Volodimir Zelenski a redefinit relația Rusiei cu întreaga lume”, a argumentat parlamentarul canadian.

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că 118.461  de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei ruse. Dintre ei, circa 70.000 au părăsit România, iar 46.435 au rămas la noi în țară, adică 39%.

Update, 11:30 – Oligarhii ruși recurg la măsuri disperate, pentru a nu-și pierde averile. Printre aceștia, Roman Abramovici. Vizat de sancțiuni severe este și cel mai bogat om din Rusia, Alexei Mordașov.

Update, 10:50 – Rușii „nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră, dar au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara și pe noi toți. (…) Azi, ucrainenii sunt un simbol al invincibilității”, a declarat, miercuri dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Forțele rusești au pierdut aproape 6.000 de militari, 211 tancuri și numeroase echipamente în războiul din Ucraina.

Între timp, bombardamentele rusești în Harkov au distrus și sediul Facultății de Sociologie din cadrul Universității Naționale Karazin. Clădirea se află aproape de biroul regional al Ministerului de Interne.

Update, 10:40 – Federația Rusă trebuie să oprească bombardamentele asupra orașelor ucrainene pentru ca discuțiile despre încetarea focului să capete substanță, spune președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Update, 10:30 – Banca centrală a Rusiei a declarat că Bursa de la Moscova nu se va deschide pentru tranzacționarea acțiunilor cel puțin până joi.

Update, 10:20 – Cu Ucraina în plin război, românii au început să caute în farmacii un medicament care se administra în vremea regimului comunist după dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Update, 10:10 – Refugiații ucraineni continuă să își croiască drum prin vămile României, care rămâne solidară cu Ucraina și poporul său. Imagini impresionante surprinse în Vama Isaccea

Update, 10:00 – Cetățenii străini care au intrat după începerea războiului prin Vama Albița, cel mai mare punct de trecere de pe frontiera românească de est, sunt doar în tranzit, a precizat Poliția de Frontieră pentru B1 TV.

Update, 9:45 – Forțele rusești par să fi cucerit centrul oraşului Herson. În trei raioane de lângă Kiev au început bătălii azi, în dimineața unei noi runde de negocieri. De asemenea, sunt alerte de raid aerian în mai multe orașe, inclusiv în capitală.

„Începând cu ora 6:00, 2 martie, a șaptea zi a războiului Rusiei în Ucraina, forțele ruse încearcă să avanseze în toate direcțiile. Armata noastră se opune pretutindeni și suferă pierderi. Nereușind să avanseze, forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe pentru a intimida civilii”, a transmis armata ucraineană.

Update, 9:10 – Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat că a luat în vizor alte două posturi rusești care emit pe teritoriul României, TV 1000 Russian Kino și Russian Travel Guide International.

Update, 9:05 – Luminile de la Podul peste Dunărie și de la mai multe obiective din Galați au fost stinse marți seară, într-o măsură ce ar fi fost luată pentru ca ele să nu fie folosite drept repere de la mare distanță.

Update, 9:00 – Dayana Yastremska, tenismena ucraineană care a trecut frontiera României după izbucnirea războiului din Ucraina, a transmis un mesaj emoționant după ce a învins-o pe românca Ana Bogdan la WTA Lyon.

Update, 08:45 – Parașutiști ruși au aterizat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și au atacat deja unul dintre spitalele militare.  „Luptele sunt în curs între invadatori şi ucraineni”, a transmis armata ucraineană. Tot în cursul acestei nopți, forțele ruse au preluat controlul asupra gării și portului din Herson.

În schimb, uriașul convoi militar rus e nemișcat de o zi. Mai multe vehicule s-au defectat și nu mai sunt alimente pentru soldați. Analiza BBC asupra imaginilor de satelit.

Update, 08: 40 – Luminile de La Podul peste Dunăre, Șantierul Naval Damen Galați, Liberty Galați, Portul Mineralier, Turnul de Televiziune și punctul de trecere cu bacul de la IC Brătianu au fost stinse marți seară, astfel încât aceste obiective să nu poată fi folosite ca puncte de reper de la mare distanță pentru aviație.

Update, 08:30 – Ce se întâmplă, de fapt, cu convoiul de zeci de kilometri al Rusiei?! Imagini de satelit furnizate de McKenzie Intelligence Services arată că spre Kiev nu se îndreaptă un convoi militar rus compact și lung de 64 de kilometri, cum se credea, ci o serie de tancuri, vehicule de infanterie și mai ales de unități logistice, care se mișcă foarte greu inclusiv din cauza unor vehicule care s-au stricat.

Update, 08:20 – Autoritățile ucrainene au confirmat. Memorialul Holocaustului din Kiev a fost bombardat marți, în timpul atacurilor ruse la Kiev. Memorialul era situat în apropierea turnului de televiziunea din capitala Ucrainei, puternic afectat și el de atacurile adversarilor.

Știrea inițială

Continuă dezastrul în Ucraina. Trupele rusești înaintează greu, cu peste 100.000 de soldați pe teritoriul invadat, însă a consemnat și pierderi importante: 29 de avioane, 29 de elicoptere și 198 de tancuri, până acum, în cadrul „operațiunii speciale”.

Cel mai recent succes al rușilor a fost confirmat la Mariupol, trupele ucrainene ar fi cedat, în cele din urmă.

De asemenea, în ultimele 24 de ore a fost confirmat un nou atac puternic la Harkov. S-au produs pagube materiale majore la un complex de apartamente din apropierea unui spital și posibil, zeci de pierderi de vieți omenești. De asemenea, o rachetă a lovit marți o maternitate privată de lângă Kiev, a transmis CNN.

Aseară, Joe Biden, președintele SUA, a asigurat că trupele americane nu vor intra în război cu Rusia, pe teritoriul ucrainean. În schimb, vor apăra fiecare aliat NATO, în cazul unui atac comandat de către „țarul de la Kremlin”.

Totodată, vor continua sancțiunile dure impuse Rusiei, a mai punctat Biden.

„Ne unim forţele cu aliaţii europeni să le găsim şi să le confiscăm iahturile, apartamentele de lux, avioanele private”, a afirmat Biden, despre oligarhii ruși.

În curs de actualizare…

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie