Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a condamnat decizia președintelui Vladimir Putin de a ridica gradul de alertă pentru forțele nucleare ale Rusiei. Este un act clar de escaladare a crizei într-un moment oricum dificil, a punctat ministul. Aurescu nu crede că Rusia va ajunge să-și folosească armele nucleare, dar simpla amenințare e un act grav, a explicat el.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Din păcate, e o escaladare a acestui climat de insecuritate care e deja de deteriorat în vecinătatea noastră.
Dincolo de asta, această criză nu e doar despre securitatea Ucrainei sau a regiunii Mării Negre, merge mai departe, e vorba despre securitatea euro-atlantică, ba chiar are proiecții globale că sunt state din afara spațiului euro-atlantic, chiar de Indo-Pacific, care sunt foarte preocupate de lecțiile învățate pe care alții actori le-ar putea trage din modul în care se derulează această criză.
Deci folosirea amenințării cu folosirea armelor nucleare – acesta este semnalul pe care-l dă activarea sau punerea în stare de aleră ridicată a forțelor strategice nucleare ale Rusiei – e un semnal de ducere la extrem a amenințării cu folosirea forței, de data asta cu arma de distrugere în masă care are efecte nediscriinatorii, afectează evident ținta, dar și civili, nu doar militarii, dar și pe cel care folosește respetiva armă.
Eu nu concep ca în secolul XXI folosirea armelor nucleare să poată fi posibilă. Sau amenințarea cu folosirea lor.
E inadmisibil din pespectiva relațiilor internaționale contemperane, dar si din perspectiva dreptului internațional, deci nu cred că se pune problema folosirii, dar amenințarea cu folosirea e un act foarte grav”, declarat Bogdan Aurescu, pentru B1 TV.
Minstrul a vorbit și despre negocerile de azi dintre delegațiile ucraineană și rusă.
„Am constatat că nu sunt foarte multe elemente apărute în spațiul public. Relevant e că părțile au decis să continue discuțiile. Din informațiile pe care le am, o posibilă întâlnire ar putea avea loc mâine. Din experiența mea, când negociezi sub presiunea folosirii forței, când discuția se poară concomitent cu continuarea agresiunii de către o parte asupra alteia, e greu să ai un dialog normal. (…)
Există acest canal de discuție și el merită să fie urmărit chiar dacă, din punctul meu de vedere, perspectivele ca el să rezolve întreaga criză nu sunt foarte bune. Și partea ucraineană a spus același lucru: nu ne așteptăm la mult, dar trebuie să dăm o șansă dialogului”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu.