SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie au decis ca anumite bănci rusești să fie scoase din SWIF și înghețarea tuturor deținerilor Băncii Centrale a Federației Ruse. Prin această măsură se va împiedica folosirea rezervelor financiare de peste 630 de miliarde de dolari și va fi aproape imposibil de evitat prăbușirea rublei.
Confruntată cu această situație, Federația Rusă ar putea să își intensifice acordurile cu China și să stabilească chiar un sitem financiar de plăți paralel.
Încă din luna ianuarie, Rusia și China au convenit să dezvolte structuri financiare comune pentru a aprofunda legăturile economice într-un mod care să nu fie afectat de presiunea țărilor terțe. Mișcarea va ajuta ambele țări să reducă amenințarea pe care o reprezintă jurisdicția guvernului SUA, pe baza dolarului american, atunci când vine vorba despre controlul asupra rețelei internaționale de plăți SWIFT.
Iuri Ușakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin, a declarat că ambele țări intenționează să își intensifice utilizarea monedelor naționale în decontările reciproce și să extindă cooperarea pentru a oferi investitorilor ruși și chinezi acces la piețele de valori, Ushakov afirmând că „a fost acordată o atenție deosebită necesității intensificării eforturilor de formare a unei infrastructuri financiare independente care să deservească operațiunile comerciale dintre Rusia și China. Intenționăm să creăm o infrastructură care nu poate fi influențată de țări terțe.”, potrivit russia-briefing.com.
Mișcarea este răspunsul Rusiei la decizia privind deconectarea Rusiei de sistemul financiar SWIFT cu sediul la Bruxelles, ca o formă de sancțiuni.
În timp ce majoritatea tranzacțiilor bilaterale dintre China și Rusia sunt încă denominate în dolari americani și tranzacționate prin sistemul SWIFT, aceasta înseamnă că SUA pot bloca orice tranzacție între China și Rusia sau pot bloca complet cele două țări din sistemul de reglementare a comerțului internațional.
„De aceea China și Rusia trebuie să își stabilească propriile sisteme de transmitere a informațiilor financiare pentru a se proteja de izolarea SUA”, a spus Li.
Atât China, cât și Rusia au programe independente de reglementare în diferite stadii de implementare. China a lansat Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) în 2015, un sistem de compensare independent cu RMB ca monedă de cotație. În mod similar, Rusia și-a dezvoltat propriul sistem de mesagerie financiară pentru transferul mesajelor financiare (SPFS).
Ambele sisteme sunt acum funcționale, ceea ce face relativ ușor construirea unui sistem financiar ruso-chinez independent prin legarea celor două. Următorul pas va fi stabilirea monedei de schimb – rubla sau RMB.
SWIFT este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide și este principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional.
A fost creat în 1973 în Belgia. Peste 11.000 de bănci și instituții din peste 200 de țări sunt conectate la sistem.
Peste 40 de milioane de mesaje sunt trimise în fiecare zi și trilioane de dolari ssunt tranzacționate între guverne și instituții financiare în aceeași perioadă.
SWIFT este supravegheat de băncile centrale G-10 (Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Țările de Jos, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Elveția și Suedia), precum și de Banca Centrală Europeană, supraveghetorul principal fiind Banca Națională a Belgiei.
Aceată sancțiune va afecta comerțul rusesc și va îngreuna afacerile companiilor ruse. Deoarece companiile rusești vor pierde accesul la tranzacții, companiile nu vor putea primi plăți pentru produse energetice precum gazul și petrolul.
Rusia a fost amenințată cu sancțiuni similare când a anexat Crimeea în 2014. Moscova și-a dezvoltat propriul sistem de transfer de bani transfrontalier, dar nu este la fel de avansat și sigur ca SWIFT.