Instanța Supremă a anunțat luni că mașinile parcate ilegal nu mai pot fi ridicate. ÎCCJ a suspendat ridicarea mașinilor parcate ilegal pentru că se consideră ca această măsură afectează dreptul de proprietate a cetățeanului.
În acest context, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, explică şi ce se va întâmpla mai departe, după ce municipalităţile şi-au pierdut dreptul de a reglementa acest domeniu.
„E o decizie normală, firească, legală. S-a admis recursul nostru, exact în interesul legii, exact aşa cum l-am formulat în luna ianuarie, şi s-a stabilit că aceste măsuri de ridicare a vehicolelor de pe stradă nu se pot derula potrivit practicilor stabilite de către consiliile locale, prin hotărârile adoptate de acestea. După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curţi, se va proceda la elaborarea unui regulament care să asigure punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 195/2002. Iată cât timp s-a scurs de când trebuia pusă în aplicare în mod unitar, la nivelul întregii ţări, această reglementare. Deci nu vom mai avea proceduri diferite de la un sector la altul, de la un judeţ la altul şi aşa mai departe. Mai departe e problema Guvernului şi va trebui să se ocupe de ea. Sigur, trebuie stabilită o procedură normală, legală, unitară, la nivelul întregii ţări. Înalta Curte trebuie să redacteze în cel mult 30 de zile hotărârea şi să o publice în cel mult alte 15 zile. Odată publicată în Monitorul Oficial, devine obligatorie pentru toate instanţele„, a precizat Avocatul Poporului, pentru stiripesurse.ro.