Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat sâmbătă o nouă serie de sancțiuni devastatoare împotriva Federației Ruse, în timp ce bombardamentele se intensificau în capitala Ucrainei.
SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie au decis ca anumite bănci rusești să fie scoase din SWIF și înghețarea tuturor deținerilor Băncii Centrale a Federației Ruse. Prin această măsură se va împiedica folosirea rezervelor financiare de peste 630 de miliarde de dolari și va fi aproape imposibil de evitat prăbușirea rublei:
Russia has $630bn in international reserves.
A big chunk of that is held overseas.
Western sanctions agreed tonight are designed to stop Putin being able to spend even a single rouble worth.
— Henry Foy (@HenryJFoy) February 26, 2022
“În coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie, voi propune acum noi măsuri liderilor UE, pentru a consolida răspunsul nostru la invazia Ucrainei de către Rusia și a paraliza capacitatea lui Putin de a-și finanța mașina de război.
Un anumit număr de bănci bine specificate vor fi scoase din SWIFT și nu vor mai putea să opereze la nivel mondial
Îl vom opri pe Putin să-și folosească rezerva financiară pentru război. Vom îngheța deținerile Băncii Centrale a Rusiei. Asta îi va îngheța tranzacțiile și va face imposibilă lichidarea deținerilor
O să lucrăm să îi oprim pe oligarhii ruși să facă orice tranzacții pe piețele noastre. Putin s-a angajat pe un drum de distrugere a Ucrainei, dar asta îi va distruge propria țară.”, a spus șefa Comisiei Europene.
In coordination with 🇺🇸🇫🇷🇩🇪🇮🇹🇨🇦🇬🇧 I will now propose new measures to EU leaders to strengthen our response to Russia’s invasion of Ukraine and cripple Putin’s ability to finance his war machine. https://t.co/iU2waDzo9s
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022
SWIFT este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide și este principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional.
A fost creat în 1973 în Belgia. Peste 11.000 de bănci și instituții din peste 200 de țări sunt conectate la sistem.
Peste 40 de milioane de mesaje sunt trimise în fiecare zi și trilioane de dolari ssunt tranzacționate între guverne și instituții financiare în aceeași perioadă.
SWIFT este supravegheat de băncile centrale G-10 (Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Țările de Jos, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Elveția și Suedia), precum și de Banca Centrală Europeană, supraveghetorul principal fiind Banca Națională a Belgiei.
Aceată sancțiune va afecta comerțul rusesc și va îngreuna afacerile companiilor ruse. Deoarece companiile rusești vor pierde accesul la tranzacții, companiile nu vor putea primi plăți pentru produse energetice precum gazul și petrolul.
Rusia a fost amenințată cu sancțiuni similare când a anexat Crimeea în 2014. Moscova și-a dezvoltat propriul sistem de transfer de bani transfrontalier, dar nu este la fel de avansat și sigur ca SWIFT.