Lupte aprinse în UE pe subiectul excluderii Rusiei din SWIFT / Germania caută noi scuze: Studenții ruși nu vor putea trimite bani bunicilor

Lupte aprinse în UE pe subiectul excluderii Rusiei din SWIFT / Germania caută noi scuze: Studenții ruși nu vor putea trimite bani bunicilor
Președintele Consiliului European, Charles Michel Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dario Pignatelli

Luptele se încing în interiorul Uniunii Europene pe motivul excluderii Rusiei din Swift. Italia anunță că nu se opune inițiativei, așa cum se vehicula, în timp ce Germania caută noi scuze pentru a se împotrivi.

Italia nu își va folosi dreptul de veto: „Nu există un veto”, a transmis ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio.

Poziția vine deși Italia este una din țările membre ale Uniunii Europene care inițial și-a exprimat opoziția față de această măsură.

Uniunea Europeană ar putea exclude Rusia din sistemul global de plăți interbancare SWIFT într-o nouă rundă de sancțiuni, a declarat vineri președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, transmite Reuters.

„Putin vrea război. Dar oamenii vor pace, libertate și dreptul de a face alegeri”, a spus ea pe Twitter.

„Pe mai departe, sancțiuni masive, nimic nu e scos de pe masă – putem face mai mult. Inclusiv excluderea Rusiei din sistemul SWIFT”, a continuat Metsola.

Germania caută noi scuze pentru a se opune inițiativei

Guvernul de la Berlin şi-a reiterat vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Hebestreit a continuat spunând că Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, afirmând că „am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a făcut noi precizări legate de efectele acestei măsuri, afirmând că sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus vor afecta mai puternic guvernul președintelui Vladimir Putin decât excluderea din SWIFT.

Ea a transmis, în cadrul unui interviu pentru ARD, că excluderea Rusiei din SWIFT ar face imposibilă susținerea din străinătate a unor ONG-uri din care apără drepturile omului și că studenții ruși din străinătate nu vor mai putea să trimită bani bunicilor lor.

„Sabia care pare mai dură nu este mereu cea mai isteață”, a afirmat Baerbock, adăugând că „nu doar oligarhii efectuează tranzacții financiare…Sabia mai ascuțită în momentul de față este sancționarea băncilor (n.r. prin alte măsuri).”

Președintele american Joe Biden a declarat joi că eliminarea Rusiei din SWIFT nu este direcția în care restul Europei vrea să meargă în acest moment, dar a remarcat că scoaterea națiunii din rețea va rămâne „întotdeauna o opțiune”.

„Sancțiunile pe care le-am propus pentru toate băncile lor sunt de consecințe egale, poate chiar mai grave decât (n.r. scoaterea din) SWIFT”, a spus Biden.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut joi Occidentului să interzică Rusia de la SWIFT.

Joi mai devreme, CNN a raportat că UE nu este hotărâtă dacă va tăia Rusia de la SWIFT și că națiunile UE au fost împărțite din cauza deciziei.

Ce este SWIFT și ce ar putea însemna oprirea accesului pentru Rusia?

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate.

Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze care cumpără în dolari americani

Urmăriți B1TV.ro și pe
`