Președintele Chinei, Xi Jinping, i-ar fi spus președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că ar trebui abandonate „modurile de gândire ale războiului rece” și că ar trebui respectate preocupările de securitate ale diferitelor națiuni, transmite presa chineză.
Discuția ar fi fost una telefonică, conform South China Morning Post și CCTV.
Mai mult decât atât, Xi Jinping ar fi spus că va susține negocierile Rusiei cu Ucraina pentru a rezolva problema și că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor.
Drept replică, Putin ar fi spus că SUA și NATO au ignorat mult timp preocupările de securitate ale Kremlinului.
Statele Unite sunt gata să declanșeze o gamă mai largă de sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova escaladează conflictul din Ucraina, interzicând instituțiilor financiare și companiilor cheie rusești accesul la tranzacțiile în dolari americani și la piețele globale pentru comerț, exporturi de energie și finanțare.
Updated charts on #Russia–#China trade relations, 1996-2021. (Sorry for the unorthodox depiction, the goal is to differentiate between export/import but also give a visual impression of total trade turnover – ignore the „minus”). pic.twitter.com/o8n4yEZAZi
— Janis Kluge (@jakluge) February 23, 2022
Cu toate acestea, Statele Unite și aliații săi nu au mai încercat niciodată să reducă o economie de 1,5 trilioane de dolari din comerțul global și nu este clar cât de multă presiune pot pune chiar și toate sancțiunile occidentale unificate asupra Moscovei.
O analiză a datelor comerciale ale Băncii Mondiale și ale Națiunilor Unite, consultată de Reuters, arată că, de când au fost impuse sancțiuni mai mici în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, China a devenit cea mai mare destinație de export a Kremlinului.
Just as the pandemic has benefited China, regional tensions have also benefited Russia. Russia’s trade surplus, climbed to a record high of $67.6 billion in Q4 2021. https://t.co/6JjA3ILQZ8
— Economy and Finance Forum (@EconFinForum) February 18, 2022
„Problema cu sancțiunile, în special cele care implică un producător de petrol, precum Rusia, va fi reprezentată de scurgerile din sistem”, a spus Broadman. „China poate spune: „Vom cumpăra petrol de pe piața liberă și dacă acela este petrol rusesc, așa să fie.”