Freelancerii, oamenii care muncesc pe cont propriu, câştigă prea puţini bani, iar situaţia lor creşte inegalitatea socială, arată atât sondajul realizat de un ONG, cât şi un studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Digi 24.
Situația intervine în contextul în care tot mai multe persoane nu își găsesc un loc de muncă stabil, așa că se mulțumesc cu ce au în prezent, chiar dacă, pe termen lung, nivelul lor de trai va rămâne la un nivel scăzut.
Peste 40% dintre freelanceri spun că nu câștigau suficient cât sa își asigure traiul zilnic, în vreme ce mai bine de o treime au spus că nu le făcea plăcere munca pe care o prestau, potrivit unui sondaj realizat de organizația Requests for Startups și citat de Washington Post.
Veniturile mici conduc la apariția altor probleme: puțini freelanceri pot spera la asigurare medicală sau la o pensie decentă, iar răspândirea slujbelor pentru muncitorii independenți crește inegalitatea socială, spune OCDE.
Deși concurența liberă le dă dreptul angajatorilor să ofere ce salarii vor, OCDE le recomandă guvernelor naționale să încerce o eliminare a diferențelor salariale.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2014, în România, erau 238.000 de persoane subocupate. Sunt oameni care lucrează cu jumătate de normă, dar care își doresc un program întreg tocmai pentru că nu le ajung banii câștigați lunar.