Turcia nu recunoaște pașii care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei, i-a transmis președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologului său rus, Vladimir Putin, conform precizărilor făcute de Ankara. De partea cealaltă, liderul rus s-a arătat dezamăgit de ceea ce el a descris ca fiind tentative ale SUA și NATO de a ignora revendicările de securitate legitime ale Rusiei, a anunțat Kremlinul citat de Interfax, potrivit Reuters.
Discuția dintre cei doi șefi de stat a venit în contextul în care Vladimir Putin a decis să recunoască independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk din regiunea Donbas, unde a început și o incursiune militară subsecventă, potrivit premierului leton și secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Decizia lui Vladimir Putin a stârnit un val de sancțiuni occidentale. Turcia, stat membru NATO și vecin cu Rusia și Ucraina la Marea Neagră, se opune sancțiunilor de principiu, însă a catalogat inițiativa rusească drept inacceptabilă și s-a oferit să medieze criza.
Într-o convorbire telefonică, Recep Tayyip Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că nimeni nu ar avea de câștigat de pe urma unui conflict militar în regiune, reiterând oferta sa de a ajuta la rezolvarea crizei, a precizat Administrația prezidențială de la Ankara, adăugând că liderul turc apreciază cooperarea strânsă cu omologul rus pe diverse chestiuni regionale, precum și că dorește să o continue.
„Președintele Erdogan, care a reluat apelul pentru rezolvarea chestiunii prin dialog, a afirmat că este important să fie adusă diplomația la înaintare și că Turcia își menține de asemenea poziția constructivă în NATO”, susține Ankara.
În discuția cu omologul său turc, Vladimir Putin a spus că a recunoscut independența teritoriilor separatiste pentru că Ucraina a refuzat să implementeze Acordurile de la Minsk.
Înțelegerile semnate în 2014 și 2015 prevedeau printre altele revenirea regiunilor în cauză sub control ucrainean, însă cu o autonomie extinsă – o mișcare care, potrivit The Moscow Times, ar fi putut să împiedice decisiv drumul euroatlantic al Kievului și să sporească influența rusă în politica ucraineană.