Mari cantităţi de deşeuri toxice arse, descoperite la marginea Capitalei. Ministerul Mediului dă vina pe vreme când vine vorba despre nivelurile ridicate de poluare

Mari cantităţi de deşeuri toxice arse, descoperite la marginea Capitalei. Ministerul Mediului dă vina pe vreme când vine vorba despre nivelurile ridicate de poluare
(FOTO: Pixabay)

La marginea Bucureștiului au fost descoperite cantităţi uriașe de deşeuri toxice arse, în special cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto. Potrivit Primăriei Capitalei, acestea reprezintă o sursă importantă a poluării aerului şi mediului înconjurător. Potrivit unui comunicat al PMB, mai multe zone cu acumulări masive de deşeuri au fost descoperite, vineri, de poliţiştii locali ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control Bucureşti (DGPLCB)cu ocazia unor acţiuni de combatere a poluării aerului în Capitală.

Cantități mari de deșeuri arse, descoperite la marginea Bucureștiului

Însoţiţi de Anamaria Gram, consilier general şi membru în Comisia de Ecologie, Protecţia Mediului şi Igienizare, inspectorii de la DGPLCB au identificat, la marginea Capitalei, mai multe terenuri pe care erau depozitate şi arse ilegal cantităţi mari de deşeuri toxice, în special cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto.

În urma arderii ilegale a acestora, în atmosferă sunt eliberate substanţe chimice sub forma unor compuşi foarte toxici atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.

Terenurile – sursă a poluării aerului în Capitală – sunt situate la marginea Bucureştiului, în zone nepopulate, accesul făcându-se pe drumuri neasfaltate, aproape impracticabile.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii locali au constatat că aceste activităţi ilegale – care aduc prejudicii majore mediului înconjurător – se produc în special noaptea, tocmai pentru a face imposibilă depistarea arderilor.

Persoanele responsabile de arderea ilegală a deşeurilor şi, implicit, de poluarea aerului în Bucureşti urmează a fi identificate şi sancţionate, conform prevederilor legale.

Ministerul Mediului dă vina pe vreme când vine vorba despre nivelurile record de poluare

În paralele, Ministerul Mediul dă vina pe fenomenele meteo pentru nivelul record de poluare înregistrat miercuri în Capitală. Instituia precizează într-un comunicat că poluarea constatată de senzorii din București și alte orașe a fost cauzată de lipsa vântului, direcția de deplasare a aerului de sus în jos din cauza presiunii atmosferice ridicate și formarea unui strat de inversiune termică.

”Efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții”, arată ministerul într-un comunicat. Creșterile de concentrații de poluanți atmosferici s-au înregistrat în județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș, Neamț, București și Ilfov, arată instituția citată.

La nivelul Municipiului București, domeniile de concentrații ale particulelor în suspensie PM10 si PM2.5 (mai mari de 50 micrograme/mc, respectiv 25 micrograme/mc) au condus la stabilirea indicilor specifici “rău” și ”foarte rău” pentru ultimele 24 de ore, conform sistemului de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:39 - Ilinca Vandici a comentat noua relație a lui Dorian Popa: „Pe tine te-au prins paparazzi sau te-a filmat cineva pe sub masă”
11:37 - Gabriel Zetea, întrebat despre o eventuală guvernare cu USR: Singurul lucru pe care PSD îl exclude este o colaborare cu AUR, cu Șoșoacă / Sub nicio formă nu excludem PNL (VIDEO)
11:20 - Un mega meteorit a căzut pe fundul oceanului și a fiert apele de pe suprafața Pământului, acum trei miliarde de ani
11:14 - Alexandru Murau (PNL) susține că PSD a lansat o strategie pentru „mutarea a 10-20 de voturi/secție de votare pentru Simion” ca să îl ducă în turul 2 la prezidențiale
11:03 - Care a fost de fapt relația dintre Nadia Comăneci și Benone Sinulescu. Soția regretatului artist a mărturisit tot
10:56 - Șeful ONU ar urma să meargă în Rusia pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Ucraina condamnă vizita
10:40 - Marcel Ciolacu a dezvăluit cu ce echipă ține: Primul pahar de vin cu tata l-am băut într-un pahar cu Steaua / Una dintre bucuriile mele e că Dinamo a rămas în prima ligă
10:25 - Imaginile șocante cu Angelina Jolie stârnesc în continuare reacții pe rețelele de socializare: „Ce, Doamne, se întâmplă cu venele ei?” și „Dacă aș fi asistentă m-aș năpusti să-i recoltez sânge”
10:03 - Care este orașul cu „cel mai lung bar din lume”? Este cunoscut pentru o băutură renumită
10:01 - Pamela Anderson le-a inspirat pe Drew Barrymore și Valerie Bertinelli să se demachieze în timpul unei emisiuni: „Nu vă simțiți mai libere? Eu mă simt eliberată„