Regimul lui Lukașenko, vizat de posibile noi sancțiuni. Ajutorul Rusiei în cazul unei invazii va fi aspru taxat

Regimul lui Lukașenko, vizat de posibile noi sancțiuni. Ajutorul Rusiei în cazul unei invazii va fi aspru taxat
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Uniunea Europeană ia în considerare noi măsuri restrictive pentru a înlătura lacunele privind sancțiunile existente împotriva Belarusului, au declarat oficiali și diplomați UE, menționând că blocul lucrează și la sancțiuni în eventualitatea în care Minsk-ul va participa la o invazie a Ucrainei, transmite Reuters.

Discuția vine pe fondul îngrijorării din țările occidentale cu privire la o posibilă invazie rusă a Ucrainei, care ar putea include trupe ruse staționate în Belarus. Moscova neagă că plănuiește o invazie.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari, UE a transmis săptămâna trecută personalului neesențial să plece din capitala ucraineană Kiev, în timp ce Ucraina îndeamnă UE să ofere sprijin de urgență și pregătire militară.

Sancțiunile s-ar putea adăuga celor existente

Sancțiunile asupra Belarusului au fost impuse inițial după ce președintele Alexandru Lukașenko a zdrobit protestele în urma alegerilor din august 2020. Sancțiunile au fost înăsprite de mai multe ori de atunci.

Diplomații au spus că noile măsuri ar putea avea ca scop înlăturarea lacunelor despre care diplomații baltici spun că sunt exploatate de Minsk pentru a eluda sancțiunile existente.

UE a interzis exporturile Belarusului de potasiu și produse petroliere. Însă diplomații au spus că Belarus încă exportă potasiu în UE prin Ucraina și și-a sporit și exportul către UE de produse petroliere obținute din cărbune.

Problema ar putea fi dezbătută de miniștrii de Externe ai UE

Vineri, un oficial UE a confirmat într-o informare de presă că se lucrează pentru posibile noi sancțiuni economice împotriva Minskului, inclusiv pentru potasiu. Oficialul a adăugat că blocul ia în considerare și sancțiuni împotriva Belarusului dacă va participa la vreun atac împotriva Ucrainei.

Oficialii din țările baltice sunt așteptați să ridice aceste probleme la reuniunea de luni a miniștrilor de Externe ai UE, chiar dacă situția legată Belarus nu este pe ordinea de zi a întâlnirii. Luni nu se așteaptă nicio decizie în această privință.

Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE a refuzat să comenteze discuțiile privind sancțiunile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`