Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au ajuns în România. Ele vor executa misiuni de poliție aeriană, sub comanda NATO

Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au ajuns în România. Ele vor executa misiuni de poliție aeriană, sub comanda NATO
Foto: mapn.ro

Ministerul Apărării a anunțat, joi seară, că trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Detașamentul german urmează să execute, în următoarele trei săptămâni, misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO.

Aeronave germane, misiuni de poliție aeriană în România, sub comanda NATO

„Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române şi Forţelor Aeriene Italiene, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele 3 săptămâni.

Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare” a transmis Ministerul Apărării.

Acesta a precizat că Forţele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii.

NATO strânge rândurile pe fondul tensiunilor declanșate de Rusia

Tot joi, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că alianța își va consolida prezența militară în Flancul Estic, inclusiv în România, în contextul în care Rusia caută un pretext pentru a ataca Ucraina.

„Chiar azi am decis să cerem comandaților militari planuri pentru a crește prezența militară pe termen lung în zonă, incluzând forțe de luptă în România și în alte țări din centrul și estul continentului. Trebuie să fim puternici, uniți, fermi, dar și pregătiți pentru a găsi o soluție diplomatică. (…) Suntem îngrijorați că Rusia caută un pretext pentru un atac armat asupra Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

De alfel, acesta a transmis un mesaj de unitate și în timpul recentei sale vizite în România, la baza Mihail Kogălniceanu: „O mie de militari sunt prezenți la baza Kogălniceanu. Așa arată NATO în acțiune. Suntem împreună, umăr la umăr, pentru a proteja România și toți aliații noștri. Transmitem un mesaj puternic în vremuri grele: suntem împreună pentru a păstra pacea și pentru a rezista agresiunilor. E un un răspuns necesar și de apărare vizavi de ce se întâmplă la granița Ucrainei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`