România a semnat Actul de la Geneva privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice: Produsele românești protejate în țară vor putea obţine protecţie şi la nivel internaţional

România a semnat Actul de la Geneva privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice: Produsele românești protejate în țară  vor putea obţine protecţie şi la nivel internaţional

România a semnat, joi, Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice, prin care produsele româneşti protejate în România, precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri, vor putea obţine protecţie şi la nivel internaţional, potrivit unui comunicat MAE citat de Mediafax.

Documentul a fost negociat şi adoptat în cadrul Conferinţei diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protecţia denumirilor de origine şi înregistrarea internaţională a acestora, eveniment organizat şi găzduit de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală, în perioada 11-21 mai.

„Noul instrument răspunde necesităţii modernizării şi ameliorării calităţii serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecţie a indicaţiilor geografice şi va contribui la promovarea comercială în plan global a produselor protejate prin indicaţii geografice. De la momentul intrării în vigoare a noului tratat, produsele româneşti a căror calitate, reputaţie sau alte caracteristici sunt în mod esenţial datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri), odată protejate în România, vor putea obţine protecţie şi la nivel internaţional, fapt ce deschide noi oportunităţi de comercializare şi promovare pentru producătorii români”, se arată în comunicat.

Printre produsele româneşti care vor putea beneficia de protecţie minerale se numără apele minerale, vinurile, telemeaua de Dobrogea, salamul de Sibiu sau magiunul de Buciumi, conform sursei citate.

Noul tratat va intra în vigoare la trei luni după depunerea la OMPI de către cinci Părţi Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.

Acordul de la Lisabona privind protecţia denumirilor de origine şi înregistrarea internaţională a acestora a fost adoptat în 1958 şi revizuit în 1967. Actualmente, 28 de state sunt Părţi la acest Semnarea tratatului este deschisă părţilor interesate timp de un an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)