Coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august se pensionează. Cătălin Paraschiv reclamă că modul de conducere a Jandarmeriei „este bazat pe cleptocrație avidă și grețoasă”

Coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august se pensionează. Cătălin Paraschiv reclamă că modul de conducere a Jandarmeriei „este bazat pe cleptocrație avidă și grețoasă”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit „Dirijorul în Alb” după protestul antiguvernamental din 10 august 2018, a decis să treacă urgent în rezervă, invocând că modul de conducere a Jandarmeriei „este bazat pe cleptocrație avidă și grețoasă, iar nedreptatea este inoculată psihic”, transmite Adevărul.

Sute de persoane au depus plângeri împotriva Jandarmeriei în urma protestului din 10 august 2018, pe motiv că ar fi fost răniți sau ar fi inhalat gaze lacrimogene.

Cătălin Paraschiv, coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august, se pensionează la 51 de ani

Astăzi în vârstă de 51 de ani, colonelul Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție Vlad Țepeș din cadrul Jandarmeriei Române a decis să treacă în rezervă. El a împlinit vârsta care conferă dreptul la pensie pentru limita de vârstă.

Cu toate acestea, se pare că nu vârsta l-ar fi determinat pe ofițer să părăsească locul în care a lucrat mai bine de trei decenii. În raportul prin care îi cere lui Alin Mastan, șeful Jandarmeriei, să îi aprobe trecerea în rezervă, colonelul Cătălin Paraschiv susține că „„are în vedere prevederile art. 9 alin. 1 litera C din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, potrivit cărora, printre îndatoririle cadrelor militare, este şi «să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă»”.

„Motivarea în fapt a demersului meu se referă la următoarele aspecte: în ultima perioadă de timp, modul de conducere a Jandarmeriei Române este bazat pe cleptocraţie, o cleptocraţie avidă, greţoasă, născută din cel mai pur oportunism politic, iar nedreptatea şi inechitatea sunt inoculate psihic, ducând cu gândul la experimente psihologice de laborator, menite să scoată în relief rezilienţa militară”, se mai arată în solicitarea lui Cătălin Paraschiv.

Potrivit colonelului, funcţia socială a valorii este fracturată de arivismul şi ambiţia egoistă a comenzii Jandarmeriei Române.

Nu este primul clinci dintre Cătălin Paraschiv și Jandarmerie. În 2019, colonelul dădea în judecată Inspectoratul General al Jandarmeriei București pentru a contesta un ordin prin care s-a decis mutarea sa pentru a asigura paza la Centrala nucleară Cernavodă, o detașare reclamată drept abuzivă de „Dirijorul în Alb”.

De partea cealaltă, Jandarmeria a evitat să comenteze motivele invocate de colonelul Cătălin Paraschiv.

„Nu comentăm motivele personale pentru care ofiţerul a luat această decizie, dar apreciem cariera de 31 de ani în care a îndeplinit atribuţii importante în cadrul Jandarmeriei, de la comandant de pluton la comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Referitor la semnalările privind aspecte ale activităţii curente, vă asigurăm că acestea au fost analizate şi au fost dispuse măsuri conform prevederilor legale, strategiilor şi resurselor instituţionale”, se arată într-un răspuns oficial pentru „Adevărul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`