UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: Sperăm la ce e mai bine, dar suntem pregătiți pentru ce e mai rău

UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: Sperăm la ce e mai bine, dar suntem pregătiți pentru ce e mai rău
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Europa speră la ce este mai bine, dar este pregătită pentru ce este mai rău, a declarat președinta Comisiei Europene, în contextul în care trupele Federației Ruse rămân poziționate pentru un eventual atac asupra Ucrainei, relatează Politico.

UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Rusiei, anunță Ursula von der Leyen

„Aceasta este o criză care a fost creată de Moscova”, le-a spus Ursula von der Leyen eurodeputaților prezenți la Strasbourg. „Sperăm la ce este mai bine, dar suntem pregătiți pentru ce este mai rău”, a continuat șefa Executivului comunitar.

În ziua precedentă, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin susținea că armata rusă a decis „să retragă parțial” o parte din cele peste 100.000 de trupe pe care le-a concentrat la frontierele ucrainene. Ursula von der Leyen spune că vestea este „un semn de speranță”, însă a îndemnat UE să rămână „vigilentă”.

Anterior, secretarul general al NATO atrăgea atenția că pe teren nu s-a observat vreo retragere a forțelor ruse. Dimpotrivă, spunea Jens Stoltenberg, pare că Moscova continuă acumularea militară la frontierele ucrainene. La rândul său, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat că o eventuală ofensivă rusă asupra Ucrainei rămâne foarte posibilă.

„În cazul în care Kremlinul va alege violența împotriva Ucrainei, răspunsul nostru va fi puternic și unitar”, a mai declarat Ursula von der Leyen, adăugând că UE a pregătit un pachet „robust și cuprinzător” de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Mesaje similare au transmis și președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Îndemnăm Rusia să întrerprindă pași concreți și tangibili către dezescaladare… pentru că acesta este condiția pentru un dialog politic sincer”, a fost reacția lui Charles Michel. „O tabără nu poate încerca la infinit diplomația în timp ce cealaltă tabără comasează trupe”, a continuat înaltul oficial european.

Atât Charles Michel, cât și Josep Borrell și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește votul prin care parlamentarii ruși îi solicită lui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, o mișcare despre care se spune că amenință eforturile diplomatice pentru a evita un război mai mare între cele două țări.

„Nu știm ce va face Putin (…). Suntem pregătiți să continuăm negocierile, discuțiile, astfel încât să căutăm soluții diplomatice pentru cea mai rea criză pe care o trăiește Europa de la încheierea Războiului Rece”, a spus șeful diplomației europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`