Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă o convorbire cu omologul său canadian, Melanie Joly, alături de care a evaluat impactul evoluțiilor recente asupra securității euroatlantice și a salutat măsurile concrete adoptate în cadrul NATO și împreună cu statele aliate, măsuri ce demonstrează soliditatea angajamentului colectiv pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic, informează MAE.
„Cu această ocazie, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, generată de consolidarea militară rusă fără precedent, în curs de desfășurare. Din discuție a reieșit viziunea comună a celor două părți în ceea ce privește evoluțiile actuale și necesitatea continuării demersurilor îndreptate spre dezescaladare”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.
Bogdan Aurescu a mulțumit Canadei pentru implicarea constantă în eforturile de reasigurare a aliaților estici, inclusiv prin misiunile de poliție aeriană întărită în România. Totodată, șeful diplomației române a adresat invitația de a continua și dezvolta cooperarea bilaterală și în cadru aliat în materie de apărare.
„Cei doi miniștri au convenit continuarea cooperării strânse în definirea și punerea în practică a măsurilor concrete care trebuie luate în eventualitatea unei noi agresiuni ruse în Ucraina, fiind subliniată coordonarea foarte bună pe acest subiect la nivel NATO și între UE, Canada și SUA”, a adăugat MAE.
Bogdan Aurescu și Melanie Joly au discutat despre măsurile pe care România și Canada le pot lua împreună pentru a gestiona în mod adecvat actuala situație regională, context în care au reiterat angajamentul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
„Șeful diplomației române a subliniat soliditatea relației transatlantice, exprimată inclusiv prin unitatea demonstrată la nivel NATO și a subliniat importanța coordonării continue, a angajării și a dialogului între Aliați și parteneri. În actualul context regional, a accentuat necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic al NATO, și în mod special în România, evidențiind proximitatea țării noastre față de Crimeea și regiunile unde sunt desfășurate trupele ruse”, se mai arată în același comunicat.
Nu în ultimul rând, ministrul român a exprimat totodată interesul pentru consolidarea relației strategice dintre România și Canada, în baza valorilor și intereselor comune. El a făcut referire „și la comunitatea românească numeroasă din Canada, care reprezintă un veritabil pod de legătură între cele două țări”.
„Ministrul Melanie Joly a fost de acord cu potențialul de dezvoltare a relației bilaterale, punctând substanța dialogului politic constant dintre cele două părți. A apreciat în mod deosebit aportul însemnat al comunității românești la societatea canadiană, arătând că este o comunitate vibrantă din punct de vedere economic și cultural. Ambii miniștri au evocat de asemenea foarte buna cooperare bilaterală în cadrul Francofoniei”, a mai precizat MAE.
Cu ocazia discuției, oficialul român „a adresat omologului său invitația de a vizita România, care a fost primită cu deschidere de către interlocutor, apreciind că substanța agendei bilaterale oferă o multitudine de subiecte de interes comun”.