Invadarea Ucrainei va avea consecințe grave pentru Rusia. Ce ar putea pierde și ce va câștiga în urma atacului militar

Invadarea Ucrainei va avea consecințe grave pentru Rusia. Ce ar putea pierde și ce va câștiga în urma atacului militar
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

Invadarea Ucrainei are consecințe dure pentru Rusia chiar și în scenariul în care pierderile financiare și de vieții omenești vor fi minime. Rusia ar urma să fie complet ruptă de restul lumii, ceea ce ar duce la dezastru social și economic. În schimb, ar câștiga un spatiu tampon, între propriile granițe și NATO.

Care ar putea fi beneficiile invadării Ucrainei pentru Rusia? 

Principalul motiv pentru care Rusia își dorește Ucraina este controlul asupra teritoriului aflat la granița NATO. Prin securizarea cu o conducere pro-rusă, ar însemna că Nato nu va ajunge la granițele rusești.

„Obiectivul Rusiei este de a instala la Kiev un regim obedient, precum cel al lui Lukaşenko în Belarus. În plus, anexarea unor anumite teritorii, după modelul anexării Crimeii, un exemplu fiind Doneţk şi Lugansk, şi ajungerea la gurile Dunării. Aşadar, chiar dacă soluţia militară ar duce la instalarea unui regim politic obedient la Kiev, acesta nu are şanse să reziste prea mult timp, iar preţul plătit de Rusia pentru menţinerea acestui regim va fi imens,  inclusiv în pierderi de vieţi omeneşti” este opinia lui Ștefan Vlastov, publicată de adevărul.ro.

Surpriza strategică a Rusiei, dincolo de etalarea de forțe de la granițele ucrainene ar putea fi un război modern, cibernetic menit să paralizeze armata ucraineană şi administraţia.

Ce va pierde Rusia dacă va ataca Ucraina?

Consecințele unui atac militar asupra Ucrainei ar însemna izolarea completă a Rusiei față de restul lumii, ce ar însemna un dezastru economic și social.

„Rusia va fi complet izolată de lumea occidentală, iar speranţa că va găsi în China un înlocuitor pentru lumea occidentală s-ar putea dovedi iluzorie…Economia Rusiei va fi complet paralizată de ruperea oricăror legături financiare, comerciale şi economice cu Occidentul. Nu va mai avea acces la SWIFT, mecanismul pentru transferurile bancare între ţări, sumele oligarhilor ruşi aflate acum în bănci occidentale vor fi blocate, chiar confiscate. Rusia are 50% din PIB provenit din exportul de gaze şi petrol, care va înceta dintr-o dată. Oligarhii ruşi îşi vor pierde afacerile din ţări occidentale, cu eventuala confiscare a bunurilor din aceste ţări. Conducta Golf Stream II va fi blocată, dacă nu chiar distrusă”, spune expertul.

Regimul de la Kremlin va provoca exact efectul opus față de ceea ce vrea să obțină. NATO va mobiliza trupe de apărarea în flancul estic, pentru a asigura securitatea în Europa. Pe de altă, parte poporul rus va fi cel care va suporta toate opresiunile: pe lângă pierderea celor dragi pe front, vor fi expulzaţi din ţările occidentale și nevoiți să renunțe la bunurile de consum și de tehnologia produsă în restul lumii.

„NATO îşi va întări prezenţa militară din ţări vecine Rusiei, Polonia, ţările Baltice, România şi nu va mai retrage aceste întăriri după încheierea conflictului legat de Ucraina. Întreruperea legăturilor comerciale cu occidentul va obliga populaţia Rusiei să renunţe la bunurile occidentale de înaltă tehnologie, la care s-a „dedulcit” în ultimii ani”, a declarat Ștefan Vlastov.

De asemenea, avioanele comerciale ruse, nu vor mai putea tranzita spaţiul aerian al ţărilor vestice, iar acestea consecințe vor fi dezastruoase pentru orice țară, în contextul globalizării.

Atât pentru restul lumii, dar mai ales pentru Rusia, scenariul unui război este cel mai păgubos, iar regimul de la Kremlin este conștient de urmările nefaste. Tocmai acesta este miza se bazează experții în geopolitică și geostrategie când spun că ar putea fi doar o etalare de forțe extrem de costisitoare, menită să intimideze NATO, în speranța că nu va înainta până la granițele rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`