Moșii de iarnă 2022. Când pică și ce tradiții și superstiții respectă românii în această zi de sărbătoare

Moșii de iarnă 2022. Când pică și ce tradiții și superstiții respectă românii în această zi de sărbătoare
Foto: Pixabay.com

Moșii de iarnă, sărbătoare cunoscută și drept Sâmbăta Morților, va avea loc pe 26 februarie 2022, chiar înainte de Lăsatul secului pentru Postul Paștelui din acest an. În această zi, se respectă o serie de tradiții și superstiții pentru sufletele celor adormiți.

Această sărbătoare marchează Sâmbăta Morților, sărbătorită în fiecare sâmbătă de la începutul postului și până în Săptămâna Mare. În această zi, creștinii dau de pomană, iar obiceiurile sunt respectate de fiecare familie și în fiecare biserică din România.

Când au loc Moșii de iarnă 2022

Moșii de iarnă din 2022 vor avea loc în ziua de 26 februarie 2022, atunci când va fi și Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui din acest an. Este o sărbătoare dedicată celor adormiți, marcând practic începutul Sâmbetelor morților.

Sâmbăta morților are loc înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, acesta fiind momentul ce marchează Lăsatu secului de carne, pentru intrarea în Postul Paștelui, ce va avea loc în ziua de 27 februarie 2022.

Ce tradiții și superstiții respectă românii, cu ocazia Moșilor de iarnă 2022

Credincioșii duc la biserică coliva, colaci, o sticlă de vin și pomelnicul în care se trec numele celor trecuți în neființă, dar și lumânări. Acestea sunt slujite de către preot, iar apoi se împart. Pe lângă bucate, se mai împart și vase noi cu mâncare.

În cazul în care credincioșii fac parastase în această zi, ei trebuie să meargă la biserică de dimineață, de la Sfânta Liturghie, iar mai apoi se oficiază slujba și are loc pomana. După care se merge la cimitir și se aprind cel puțin două lumânări.

În Muntenia se spune că se pune un bănuț lângă colivă, la fiecare pomană. Apoi, bănuțul se dă celui mai sărac om din sat, iar cel care l-a oferit se spune că va avea parte de spor tot anul.

După Moșii de Iarnă nu se mai fac nunți la biserică. Aceasta tradiție se aplică, mai exact, odată cu Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Avertismentul specialiștilor: Depăşirea pragului de încălzire a climei cu 1,5°C va avea consecinţe ireversibile
23:56 - Cine este individul care l-a omorât pe Cătălin, șoferul din Prahova. Bărbatul a mai avut probleme cu legea
23:36 - Ministrul Adrian Câciu, despre riscul de a pierde 1,1 miliarde de euro din PNRR: „Toate se vor rezolva, avem o perioadă de șase luni”
22:59 - Călin Popescu-Tăriceanu, achitat de ÎCCJ în dosarul mitei de 800.000 de dolari
22:38 - România datorează o sumă uriașă țărilor în care au ales să se trateze românii. Lista statelor care trebuie să primească cei mai mulți bani
22:21 - Diana Buzoianu (USR), despre scandalul Nordis: „Degeaba venim cu demisiile pe masă dacă nu rezolvăm problemele de fond”
22:09 - Tănase Stamule (PNL), despre Nelu Tătaru: Dacă există probe, va plăti, dacă nu există, va câștiga în Instanță. Poate rămâne membru de partid, dar nu poate candida la nimic și nu mai poate ocupa o funcție de conducere (VIDEO)
22:07 - Pepe, atac furibund la adresa fostei soții, după ce a fost chemat din nou la tribunal: „Dacă îi dau fetele două săptămâni, nu știe ce să facă cu ele”
21:46 - Florin Bodog (PSD), despre acuzațiile de corupție care îl vizează pe Nelu Tătaru: „E greu pentru orice lider de partid să explice aceste gesturi” (VIDEO)
21:40 - Mircea Hava, despre coaliția PSD-PNL: „Dacă mă întrebați pe mine, mâine aș pleca de la guvernare / Ar fi excepțional să despărțim odată apele” (VIDEO)