Guvernul ceh renunță la certificatul COVID. Tot mai multe țări încep să renunțe la restricții

Guvernul ceh renunță la certificatul COVID. Tot mai multe țări încep să renunțe la restricții
Foto: Hepta - Abaca Press / Nick Zonna / IPA

Cehia renunță la obligația de a prezenta permisele COVID de joi pentru a avea acces la baruri, restaurante, cafenele, precum și la evenimente sportive și culturale.

Cehia renunță la certificatul Covid

Decizia vine după ce guvernul ceh a avansat miercuri o ridicare a restricțiilor privind coronavirusul. Premierul Petr Fiala a declarat că guvernul său va ridica măsurile în continuare în luna februarie, în funcție de evoluția pandemiei. Majoritatea restricțiilor legate de coronavirus ar trebui ridicate până la 1 martie, a spus Fiala, scrie Euronews.

Ministrul Sănătății, Vlastimil Valek, a declarat că, începând cu 19 februarie, până la 5.000 de persoane vor putea participa la concerte, competiții sportive.

Guvernul a decis anterior să pună capăt testării obligatorii pentru coronavirus în școli și companii.

Cazurile de coronavirus au scăzut de la un record zilnic de peste 57.000 la 1 februarie la 37.600 marți, fiind încă a șaptea cea mai mare creștere zilnică de la începutul pandemiei.

Republica Cehă a înregistrat 3,3 milioane de infecții și 37.612 decese legate de virus în timpul pandemiei.

Națiunea de 10,5 milioane are peste 6,8 milioane de oameni complet vaccinați și aproape 3,9 milioane care au primit o vaccinare de rapel.

Restricțiile au fost ridicate în Suedia

În alte părți ale Europei, Suedia a ridicat aproape toate restricțiile anti-Covid de miercuri, pe măsură ce pandemia intră în ceea ce este descris ca o „nouă fază” cu dominația variantei contagioase, dar aparent mai puțin severe, Omicron.

Sunt eliminate cerințele privind permisele de vaccinare pentru a intra în locurile publice, la fel și recomandarea de a purta măști în transportul public în perioadele aglomerate.

„Pandemia nu s-a încheiat, dar intrăm într-o fază cu totul nouă… cunoștințele s-au îmbunătățit… mai multe studii arată că Omicron duce la o boală mai puțin severă”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson săptămâna trecută, în timp ce a anunțat mișcarea.

Chiar dacă varianta Omicron a provocat o creștere a infecțiilor, aceasta nu s-a tradus într-o creștere a spitalizărilor pentru forme severe de boală într-o țară în care populația este vaccinată pe scară largă. Peste 83% din populația de peste 12 ani a primit până în prezent două doze de vaccin și puțin sub 50% au primit trei doze.

Dacă „evaluarea generală arată că putem începe să revenim la normal”, guvernul „va continua să fie vigilent cu privire la evoluția pandemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren.

În România, specialiștii se așteaptă ca până la începutul lunii martie toate restricțiile să fie ridicate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`