Președintele Federației Ruse și ministrul rus de externe, Vladimir Putin și Serghei Lavrov, au pus România pe masa negocierilor cu Occidentul, atrage atenția Cristian Diaconescu, președinte PMP și fost șef al diplomației române.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va vizita vineri Baza Mihail Kogălniceanu alături de președintele Klaus Iohannis, într-un gest prin care NATO se asociază gestului politic făcut de SUA, care a sporit prezența militară americană pe teritoriul României, a explicat același Cristian Diaconescu pe B1 TV, într-o intervenție la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire. Acest eveniment, a spus el, închide discuțiile despre garanțiile complete de securitate pe care le acordă țării noastre atât Washingtonul, cât și Alianța în integralitatea sa.
„Federația Rusă a generat un vector de presiune militară asupra Ucrainei, după părerea mea, fără a ținti Ucraina în mod special. Imediat după ce această desfășurare militară cu capabilități ofensive, trebuie precizat, a fost pusă în operă, au fost transmise semnalele în ceea ce privește un eventual dialog. Sigur că partea occidentală nu putea să respingă aceste semnale.
Sigur că Occidentul a respins cererile maximale ale Federației Ruse, și anume retragerea pe aliniamentul din 1997 din partea alianței NATO și asumarea unei obligații negative ale alianței în ceea ce privește extinderea mai ales spre Ucraina și Georgia. Nu a fost respinsă însă solicitarea Federației Ruse ca orice înțelegere la masa diplomatică politică să se facă în scris, și atrag atenția pentru că din acest punct de vedere relevanța acestui semnal este cât se poate de semnificativă.
În egală măsură, avem răspunsul NATO și SUA. Cel mai important, Vladimir Putin ca și Serghei Lavrov au pus România pe masa negocierii. În etapa a doua după cele maximale au așezat România pe masa negocierii”, a declarat Cristian Diaconescu la Antena 3.