Marea Britanie a declarat joi că, în următoarele zile, Occidentul s-ar putea confrunta cu „cel mai periculos moment” în conflictul cu Moscova, după ce Rusia a organizat exerciții militare în Belarus și Marea Neagră, informează Reuters.
Tensiunile au rămas ridicate, Ucraina organizând și exerciții de război. Cu toate acestea, lideri din ambele tabere au semnalat că speră că diplomația va putea în continuare să prevaleze, în ceea ce premierul britanic, Boris Johnson, a numit a fi cea mai mare criză de securitate a Europei, din ultimii de zeci de ani.
Russia starts the active phase of military drills in Belarus as the U.K.’s top diplomat again warns Russia that attacking its neighbor would “have massive consequences and carry severe costs.” https://t.co/bJTtMW7RMv pic.twitter.com/ZWEKl1lawM
— ABC News (@ABC) February 10, 2022
Într-o nouă rundă de întâlniri diplomatice, ministrul de Externe al Marii Britanii a purtat discuții la Kremlin, Johnson a vizitat sediul NATO la Bruxelles, iar oficiali din Rusia, Ucraina, Germania și Franța urmau să se întâlnească la Berlin pentru a discuta despre luptele dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei din 2014.
Rusia, care are peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, neagă acuzațiile Occidentului că ar putea plănui să-și invadeze fostul vecin sovietic, deși spune că ar putea întreprinde acțiuni „militare-tehnice” nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cerințele trimise către NATO.
„Sincer, nu cred că a fost luată încă o decizie (de către Moscova cu privire la un atac). Dar asta nu înseamnă că este imposibil ca ceva absolut dezastruos să se întâmple într-adevăr foarte curând”, a declarat Johnson într-o conferință de presă cu secretarul NATO, Generalul Jens Stoltenberg la Bruxelles.
„Acesta este probabil cel mai periculos moment, aș spune, în următoarele zile, în ceea ce este cea mai mare criză de securitate cu care s-a confruntat Europa de zeci de ani, și trebuie să facem pașii corecți. Totodată, consider că o combinația între sancțiuni și hotărâre militară, în plus față de întâlnirile diplomatice, ar putea fi soluția corectă”, a mai declarat Johnson.
Stoltenberg declarat că acesta este un moment periculos pentru securitatea europeană, adăugând: „Numărul forțelor ruse crește. Timpul de avertizare pentru un posibil atac scade”.
Ucraina a criticat exercițiile navale rusești despre care a spus că fac „practic imposibilă” navigația în Marea Neagră și Marea Azov.
The Russian Defence Ministry published footage of warships heading to conduct military drills in the Black Sea. The drills on the Black Sea are part of a large-scale naval drills in the area. pic.twitter.com/Ucx2Rbagmb
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) February 9, 2022
În vizită la Moscova, secretarul britanic de Externe, Liz Truss, l-a avertizat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la sancțiuni dure în cazul în care Ucraina este atacată.
Lavrov a spus că Moscova este în favoarea diplomației pentru a rezolva criza și că nu poate înțelege preocupările britanice cu privire la exercițiile din Belarus, negând că Rusia ar constrânge pe cineva.
El a spus că Occidentul folosește Ucraina împotriva Moscovei și a acuzat, de asemenea, Kievul că a încercat să rescrie acordurile menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.
„Sunt sincer dezamăgit că ceea ce avem este o conversație între un mut și un surd. Parcă auzim, dar nu ascultăm”, a spus Lavrov.