PNRR cuprinde și reforma fiscală pentru că recomandările de țară spun că România are niște probleme structurale pe regimul fiscal, iar cu ocazia reformei va fi efectuată și o analiză a regimului fiscal, a explicat ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, miercuri, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă mediul privat va putea crește salariile în ritmul sistemului public, ministrul Finanțelor a explicat: „Aici este o chestiune pentru care lucrez și pentru care am înțeles că sunt deja critici că am spus că o să facem o analiză a regimului fiscal. Una din țintele acestei analize este reducerea impozitării muncii”.
„În PNRR este prinsă reforma fiscală. De ce e prinsă această reformă? Pentru că recomandările de țară spun că România are niște probleme structurale pe regimul fiscal, în sensul că pierde pur și simplu bani pentru că, pe de o parte, nu fiscalizează, pe de altă parte, are niște facilități care distorsionează zona aceasta de colectare sau are tot felul de suprareglementări care nu sunt în regulă. Cu ocazia acestei reforme fiscale, cum este cel mai bine să faci – să îți propui, am propus și în programul de guvernare, să facem o analiză a regimului fiscal, pe care să o facem împreună. Pe de o parte, vor fi experții Ministerului de Finanțe, pe de altă parte, vor fi experții în consultanță fiscală, deci consultanții fiscali, va fi mediul de afaceri, va fi și partea socială reprezentată acolo, vor fi oameni din zona academică, dar vor fi și instituții financiare internaționale, adică Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, cărora le-am cerut asistență tehnică pentru că se pricep la a analiza și la a pune la dispoziție o serie de soluții”, a adăugat oficialul.
Adrian Câciu a precizat că va fi efectuată și o analiză comparativă cu cinci state europene.
„Am zis haideți să vedem cum se descurcă Germania, ca să luăm o țară puternică, hai să luăm trei state care au fost comuniste ca noi, să zicem din zona aceasta din proximitate, și hai să luăm și o țară mediteraneană pentru că totuși avem un spirit latin și avem mentalitate – o să facem Spania. Să ne uităm puțin cum își așază sarcina fiscală, cum își încurajează economia. Eu văd regimul fiscal pe două componente – este un regim care taxează și un regim, în același timp, care și stimulează, adică tu poți să faci o reconversie economică chiar și prin intermediul regimului fiscal, să stimulezi acele părți ale economiei printr-o fiscalitate flexibilă pe care vrei să le dezvolți”, a mai spus ministrul Finanțelor, care a vorbit pe B1 TV și despre dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă România.