O pastilă foarte populară în pandemie se dovedește a avea efecte secundare. Medicamentul creşte riscul de infarct sau accident vascular

O pastilă foarte populară în pandemie se dovedește a avea efecte secundare. Medicamentul creşte riscul de infarct sau accident vascular
FOTO - Pixabay

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pe bază de rețetă ar putea crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, sugerează un studiu citat de BBC.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau medicamentul timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Administrarea analgezicului doar pentru dureri de cap și febră este sigură, subliniază aceștia.

Alți experți spun că sunt necesare cercetări pe mai mulți oameni, la un interval de timp mai lung pentru a confirma concluziile.

Studiul a urmărit 110 voluntari

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri ușoare, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Studiul a urmărit 110 voluntari. Acestora li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică – și apoi pastile inactiv, sau placebo, timp de încă două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral”, a spus profesorul James Dear, farmacolog clinic la Edinburgh.

Utilizarea pe termen scurt este mai sigură

„Dacă sunteți îngrijorați de riscurile medicamentelor pentru durere, ar trebui să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a vă explora opțiunile.” a spus dr. Benjamin Ellis, reumatolog consultant la Versus Artrita.

Investigatorul principal Dr. Iain MacIntyre, consultant în farmacologie clinică, la NHS Lothian, a spus: „Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”.

Deși utilizarea pe termen scurt este mai sigură, unii experți susțin că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție