Bogdan Aurescu, la BBC: România, statul aliat cel mai apropiat de punctele fierbinți din punct de vedere militar ale regiunii / Sperăm că Rusia va înțelege că este și în interesul său să nu pornească un conflict (VIDEO)

Bogdan Aurescu, la BBC: România, statul aliat cel mai apropiat de punctele fierbinți din punct de vedere militar ale regiunii / Sperăm că Rusia va înțelege că este și în interesul său să nu pornească un conflict (VIDEO)
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

România este statul aliat cel mai apropiat de punctele fierbinți din punct de vedere militar ale regiunii, iar pentru noi această criză este un care afectează securitatea euroatlantică în ansamblul său, a ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru BBC.

Bogdan Aurescu, pentru BBC: „Trebuie să existe răspunsuri rapide la această criză”

„România este statul aliat cel mai apropiat de punctele fierbinți din punct de vedere militar ale regiunii. Iar pentru noi această criză nu are legătură doar cu securitatea Ucrainei, doar cu securitatea regiunii Mării Negre sau doar cu securitatea Europei – este o criză ce afectează securitatea euroatlantică în întregul său. Într-adevăr, suntem un stat vecin foarte apropiat al Ucrainei – nu doar că avem una dintre cele mai extinse frontiere cu Ucraina, dar aș vrea să menționez și faptul că porțiunea românească de coastă la Marea Neagră este la doar aproximativ două sute de mile distanță de Crimeea ilegal ocupată”, a explicat șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu spune că este foarte important ca Federația Rusă să răspundă la propunerile scrise pe care le-au înaintat SUA și NATO.

„Din punctul nostru de vedere, trebuie să existe răspunsuri rapide la această criză. Și cred că este foarte important ca Rusia să răspundă la propunerile scrise înaintate atât de Statele Unite, cât și de NATO, la 26 ianuarie. Am fost îndeaproape implicați în pregătirea acestor răspunsuri scrise – atât cel al NATO, cât și cel al Statelor Unite – și sperăm că acele căi de dialog pe care le-am deschis în cadrul acelor propuneri scrise vor fi acceptate de către Rusia. Pe de o parte, am respins acele propuneri ale Rusiei care subminau în mod clar parametrii centrali ai arhitecturii europene de securitate. Pe de altă parte, am sugerat posibile căi pentru un dialog pe mai departe, pe probleme legate de reducerea riscurilor, măsuri de consolidare a încrederii, transparență și controlul armamentelor”, a adăugat ministrul român.

El și-a exprimat speranța că Moscova va examina propunerile cu „atenție și responsabilitate”.

„Acest tip de propuneri se află pe masa negocierilor și sper că Rusia le va examina cu atenție și responsabilitate și va oferi un răspuns. Scrisoarea transmisă săptămâna trecută de ministrul Lavrov nu a fost un răspuns la propunerile scrise ale NATO sau ale Statelor Unite. S-a referit la o altă problemă, la conceptul de «indivizibilitate a securității». Desigur, suntem gata să discutăm și acea chestiune, dar în contextul întregului pachet pe care l-am transmis Rusiei. Așadar, orice demers diplomatic, inclusiv cel al Președintelui Macron, cred că este de mare ajutor și sperăm că Rusia va continua pe calea dialogului”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Întrebat de moderatoarea britanică dacă România se pregătește pentru un posibil influx de refugiați în eventualitatea unui conflict, ministrul român a explicat: „Sperăm ca un astfel de conflict să nu înceapă. Acesta este, cred eu, cel mai important obiectiv al tuturor demersurilor diplomatice aflate în desfășurare. Sperăm că Rusia va înțelege că este și în interesul său să nu pornească un conflict. Și sperăm că toate demersurile diplomatice în curs vor aduce rezultate. Menționez aici cadrul oferit de OSCE sau cel oferit de Formatul Normandia, care ar trebui să fie utilizate. După cum știți, pe 26 ianuarie, la Paris, a avut loc o întâlnire în Formatul Normandia, iar participanții au decis să aibă o nouă întâlnire săptămâna aceasta, la Berlin. Deci, există încă spațiu pentru diplomație și ar trebui să folosim acest spațiu la maximum”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:19 - „E România pregătită să aibă președinte o femeie?”. Răspunsul categoric dat de Călin Georgescu la această întrebare (VIDEO)
20:17 - Protest al studenților, în fața Teatrului Național: “Călin Georgescu, noul Antonescu!”/“Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”
20:03 - Elena Lasconi: „Avem de dus o luptă existențială pentru democrația românească” / „USR își asumă clar o luptă împotriva extremismului propus. Trebuie să ne mobilizăm toți cei care suntem pentru democrație și pentru modernizare” (VIDEO)
19:55 - Crin Antonescu critică PNL-ul, în contextul alegerilor: „Cea mai mare catastrofă electorală din istoria României, după 1989”
19:55 - Elena Lasconi: “Votul românilor de ieri a fost un vot de protest și exasperare. Să ne fie foarte clar! Călin Georgescu este un admirator pe față al lui Vladimir Putin! Este pentru izolarea României” (VIDEO)
19:54 - Decizia radicală luată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, înainte cu o lună de alegerile prezidențiale. „Ne învățăm lecțiile”
19:41 - Elena Lasconi: „Vreau să construim o Românie în care poți trăi din munca ta, în care ești respectat pentru munca ta, în care statul muncește pentru tine, nu tu pentru el! România intră într-o nouă etapă a istoriei” (VIDEO)
19:35 - Elena Lasconi: „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările tuturor românilor” (VIDEO)
19:26 - Șaptesprezece dispăruți după scufundarea unei ambarcațiuni turistice în Marea Roșie
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)