Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre situația românului răpit în Burkina Faso, spunând că reacția autorităților românești este slabă.
„Nu știu dacă vă amintiți, dar eu am spus de la bun început că reacția este slabă, mai ales că este imposibil ca România să nu aibă resursele necesare pentru a afla măcar zona cu aproximație unde se află românul răpit. Se întâmplă ca la o lună, o lună și ceva, să aflăm unde se află românul nostru. Cred că în aproape toată Afirca românia poate obține informații, dar este o slabă înțelegere a ce înseamnă acte de terorism. Eu am considerat atunci cu teroriștii din Irak un atent la siguranța națională, o agresiune la adresa Românie. Nu poți s-o tratezi altfel când un cetățean de-al tău este răpit”, spune Băsescu, la postul B1 TV.
Întrebat ce va urma de acum încolo, fostul președinte a spus că vor trebui desfășurate operațiuni „conduse de președinte sau de premier”.
„Atenționez că procesele teroriste se vor amplifica și, dacă statul român o să pară slab, vom avea multe atentate teroriste și răpiri. Grupurile teroriste asta caută, state slabe”, a mai explicat Traian Băsescu.
„Nu avem nicio lege care să spună ce să facem în aceste situații. Avem o practică care spune că lucrurile acestea nu se rezolvă în CSAT, ci într-un cerc restrâns cu președintele sau premierul în capul mesei”, a concluzionat fostul președinte.
Despre acțiunea de recuperare, Băsescu spune că „trebuie asumare politică”. De aceea în fruntea structurii care încearcă recuperarea e nevoie să se afle președintele ori premierul.
Fostul președinte subliniază că serviciile de informații nu au scris în legislație ceea ce trebuie să facă în caz de răpire, ba din contră, „sunt lucruri care ar contraveni”.
„Operațiunea de răpire e un act ilegal și în fața unei astfel de acțiuni nu poți sta să verifici legea. Dacă citești legislația română vei constata că nu trebuie să te bagi, mai ales dacă răpire e în afara teritoriului național”, precizează fostul șef al statului.
„Structurile de securitate acționează dacă au spatele acoperit din punct de vedere politic”, spune Băsescu.
Acesta a încercat să explice necesitatea implicării politice printr-o comparație cu SUA. „În legislația americană există prevedere legală de împușcare a lui Osama Bin Laden? Nu există în astfel de situații. Sunt decizii politice care implică risc pentru ofițeri ai serviciilor de informații și cineva trebuie să își asume acest risc”.
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune a revendicat, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, răpirea românului în Burkina Faso în aprilie.
De asemenea, gruparea „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. (Detalii AICI)
Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.