Mobilizarea trupelor și armelor rusești la granița cu Ucraina. Noi imagini din satelit (GALERIE FOTO)

Imaginile din satelit ale unei companii private americane publicate duminică au arătat detalii despre manevrele militare la granița dintre Belarus și Ucraina înaintea exercițiilor comune anunțate de Moscova și Minsk. NATO a precizat în repetat rânduri că este vorba despre cea mai mare desfășurare de forțe în Belarus de după Războiul Rece.

Noi imagini din satelit cu trupele rusești la granița cu Ucraina

Rusia și Belarus au declarat că vor organiza exerciții comune numite Union Resolve 2022 în perioada 10-20 februarie, menite să antreneze pentru a respinge un posibil atac la granițele de sud ale alianței lor, iar Rusia a oferit câteva detalii despre rachetele și avioanele de război operaționale pentru eveniment.

Noua desfășurare și exercițiile planificate au loc într-un moment în care tensiunile sunt mari între Rusia și Occident din cauza numărului mare de trupe ale Rusiei, mobilizate  în apropierea graniței sale cu Ucraina. Țările occidentale au acuzat Rusia că se pregătește să invadeze Ucraina, în timp ce Moscova neagă că are astfel de planuri.

Imaginile de la Maxar Technologies, cu sediul în SUA, au arătat că unități militare înarmate cu rachete, mai multe lansatoare de rachete și avioane de atac au fost desfășurate în Belarus în trei locații apropiate de granița cu Ucraina, scrie cnn.

Imaginile arată că pentru prima dată au fost create mai multe tabere de corturi la Rechitsa. Această dezvoltare și filmările recente din zonă sugerează o prezență în creștere a Rusiei. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată trupe rusești distrând localnicii din Rechitsa, cu muzică și demonstrații la un eveniment numit Două națiuni, o istorie, un popor.

Mai multe alte imagini de la Maxar arată o prezență în creștere a Rusiei la sud-vest de Rechitsa și la 15 mile (25 de kilometri) de granița cu Ucraina, în zonele rurale din apropierea orașului Yelsk.

Maxar evaluează desfășurarea lângă Yelsk pentru a include rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune, care au o rază de acțiune de aproximativ 250 de mile (400 de kilometri).

Analiștii de la IHS/Janes, o firmă de informații militare, cred că există elemente din cel puțin trei Grupuri Tactice de Batalioane Ruse la Yelsk.

Jens Stoltenberg (NATO), un nou apel la dezescaladare

Jens Stoltenberg a transmis un nou apel la dezescaladare către Federația Rusă, reiterând avertismentele occidentale potrivit cărora „orice altă agresiune rusească va avea consecințe severe și va implica un preț greu”.

Declarațiile lui secretarului general al NATO vin în contextul în care mai mulți eurodeputați au avertizat că, în timp ce scena globală se concentrează asupra Ucrainei, Federația Rusă ar putea ocupa de facto Belarusul.

„Desfășurarea recentă de trupe ruse în Belarus reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și întreaga Europă. Ar putea fi, de asemenea, parte dintr-un plan final de a subjuga și ocupa Belarusul”, au spus eurodeputații care au semnat o scrisoare deschisă înaintată șefilor din instituțiile europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`