Cel mai înalt ghețar de pe Everest ar putea dispărea până în 2050. Gheața formată în 2000 de ani s-a topit într-un sfert de secol

Cel mai înalt ghețar de pe Everest ar putea dispărea până în 2050. Gheața formată în 2000 de ani s-a topit într-un sfert de secol
Cel mai înalt ghețar de pe Everest ar putea dispărea până în 2050. Sursa: Pixabay

O cercetare demarată pe muntele Everest arată că cel mai înalt ghețar din lume, South Col Glacier, se topește într-un ritm alarmant din cauza încălzirii globale. Gheața care s-a format timp de 2000 de ani, s-a topit în doar 25-30 de ani, arată HotNews.

50% din masa totală a ghețarului South Col Glacier s-a topit în mai puțin de jumătate de secol, iar specialiștii estimează că, până în 2050, acesta ar putea dispărea cu totul.

Gheața care s-a format în 2000 de ani s-a topit într-un sfert de secol

34 de cercetători și de alpiniști au luat parte în 2019 la cercetarea finanțată de National Geographic și de Rolex. Aceștia au descoperit că cel mai înalt ghețar din lume se topește într-un ritm alarmant și riscă să dispară în curând.

Topirea ghețarilor din cauza schimbărilor climatice au efecte dezastruoase, printre care se numără creșterea frecvenței avalanșelor sau împuținarea resurselor de apă. Specialiștii sunt îngrijorați că schimbările provocate de om au atins cele mai înalte puncte de pe Pământ.

Este o schimbare radicală față de ceea ce a fost resimțit în acea zonă, probabil de când munții au început să fie locuiți. Și s-a întâmplat foarte repede”, a precizat Paul Mayewski, liderul expediției și directorul Institutului pentru Schimbările Climatice de la Universitatea din Maine.

South Col Glacier s-ar putea topi până în 2050

Se pare că ghețarul a pierdut 55 de metri într-un sfert de secol. Schimbările semnificative au început în urmă cu 70 de ani, însă topirea masivă se produce din 1990 încoace.

Pentru că ghețarul s-a transformat dintr-unul compus din strat de zăpadă într-unul predonimant din gheață, acesta nu mai poate reflecta radiația de la soare, accelerându-se procesul de topire. Până în 2015, South Col Glacier ar putea dispărea cu totul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`