Secretarul general al OCDE a lăudat măsurile economice luate de vechea guvernare condusă de Florin Cîțu: Consecințele pandemiei au fost tratate cuprinzător. Drept urmare, PIB-ul a depășit nivelul de dinaintea crizei

Secretarul general al OCDE a lăudat măsurile economice luate de vechea guvernare condusă de Florin Cîțu: Consecințele pandemiei au fost tratate cuprinzător. Drept urmare, PIB-ul a depășit nivelul de dinaintea crizei
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, aflat într-o vizită la București, a ținut să laude modul în care fosta guvernare condusă de Florin Cîțu, președintele PNL, a reușit să protejeze economia României de efectele pandemiei de coronavirus.

„La fel ca în majoritatea țărilor din lume, puteți vedea că pandemia a lovit puternic România în ceea ce privește economia. În 2020, PIB-ul României a scăzut cu 3,7%, mai puțin decât media OCDE de 4,7%. De asemenea, România a reușit să trateze în mod cuprinzător de consecințele COVID-19. Ați luat o serie de măsuri sociale și economice care au reprezentat 3,6% din PIB în 2020 și 1,4% în 2021.

Drept urmare, PIB-ul României a depășit nivelul de dinaintea crizei în al doilea trimestru al anului 2021. Astăzi, rata șomajului este, de asemenea, aproape de nivelul de dinainte de criză.

Activitatea economică a revenit de anul trecut, iar redresarea continuă”, a declarat Mathias Cormann.

Oficial OCDE, despre rolul PNRR în redresarea economică a României

„România va fi unul dintre beneficiarii Planului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene, unul dintre principalii beneficiari, ar trebui să spun, cu 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi reprezentând 6,5% din PIB, ceea ce este cu adevărat o sumă importantă. Una dintre principalele provocări în această privință este să vă asigurați că aceste fonduri sunt investite într-un mod înțelept și că puteți să le absorbiți efectiv în economie.

O implementare eficientă a Planului de redresare și reziliență finanțat de UE și a reformelor structurale asociate, inclusiv pentru a sprijini dubla tranziție – verde și digitală vor contribui la susținerea redresării României și, de asemenea, la continuarea pe calea ridicării nivelului de trai”, a mai declarat Cormann.

Florin Cîțu, despre actuala stare a economiei românești

Președintele PNL nu e mulțumit, însă, de activitatea actualului ministru al Finanțelor, social-democratul Adrian Câciu.

„Sunt îngrijorat, am avut câteva discuții cu Instituții internaționale, sunt îngrijorat de perspectiva negativă care rămâne. Anul trecut am reușit să avem două Agenții de Rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu știu dacă mai putem și anul acesta, vom vedea ce se va întâmpla. Sunt îngrijorat pentru că eu nu vreau să ajungem, în două, trei luni de zile, la mâna Instituțiilor internaționale, să ne finanțeze. Atunci, acesta ar fi un regres puternic pentru România.

Vă dați seama, dobânzi mai mari înseamnă și rate mai mari pentru oameni la bancă, deci aceasta este îngrijorarea în acest moment”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta a răspuns și criticilor venite din partea ministrului Finanțelor, care a precizat că nu ia în calcul ajutorul financiar din partea FMI, în contextul în care România nu se află în recesiune: „Este un semnal îngrijorător din partea unui ministru să menționeze astfel de lucruri în spațiul public. Este o cutumă, atunci când vorbești despre recesiune înseamnă că suntem deja în recesiune. Vreau să cred că nu a fost făcută o declarație de la un minister atât de important care să menționeze cele două lucruri, FMI și recesiune”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`