SUA cere Chinei să își folosească influența asupra Rusiei. Victoria Nuland: Dacă va fi un conflict în Ucraina, nu va fi bine nici pentru Beijing (VIDEO)

SUA cere Chinei să își folosească influența asupra Rusiei. Victoria Nuland: Dacă va fi un conflict în Ucraina, nu va fi bine nici pentru Beijing (VIDEO)
Victoria Nuland este subsecretar de stat pentru afaceri politice, sau, altfel spus, numărul 3 în diplomația americană. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

SUA a solicitat Chinei să își folosească influența asupra Rusiei și să îndemne la o soluționare diplomatică pentru că un eventual conflict în Ucraina nu ar fi de bun augur nici pentru Beijing, a atras atenția Victoria Nuland, numărul 3 în ierarhia diplomației americane.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat la telefon cu omologul său american, Antony Blinken, iar Beijingul susține că dorește ca toate părțile implicate „să se abțină de la a face lucruri care stârnesc tensiuni și accentuează criza”, potrivit Reuters.

La rândul său, Antony Blinken a pledat pentru dezescaladare și a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește riscurile economice și de securitate pe care le reprezintă orice fel de agresiune rusă, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

SUA cere Chinei să își folosească influența asupra Rusiei pentru evitarea unui conflict în Ucraina

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, spune că mesajele Washingtonului pentru Beijing au fost foarte clare.

„Facem apel la Beijing să își folosească influența asupra Moscovei pentru a îndemna la diplomație, pentru că dacă va fi un conflict în Ucraina, nu va fi bine nici pentru China”, a declarat Victoria Nuland, la o conferință a Departamentului de Stat. „Va exista un impact semnificativ asupra economiei globale. Va exista un impact semnificativ în sfera energiei”, a continuat oficialul american.

Mulți experți se îndoiesc că Beijingul va sprijini Washingtonul în actuala criză. Este și cazul lui Daniel Russel, un diplomat american de rang înalt din vremea administrației Obama, care susține că, deși China nu poate fi prea încântată de posibilitatea unei invazii în Ucraina în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, „Wang Yi a ales să apere `preocupările de securitate legitime` ale Rusiei mai degrabă decât să îi ofere orice fel de sprijin lui Blinken”.

Mai mult decât atât, Bonnie Glaser de la German Marshall Fund din SUA spune că Beijingul chiar ar putea să încerce să reducă impactul unor eventuale sancțiuni euroatlantice împotriva Rusiei.

„Este puțin probabil ca Statele Unite să convingă China în ceea ce privește Ucraina. Beijingul nu va susține utilizarea forței, dar simpatizează cu viziunile rusești despre NATO. Iar asta nu are legătură numai cu Jocurile Olimpice”, consideră Bonnie Glaser.

Dacă Statele Unite și Uniunea Europeană vor introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, a continuat experta, „China foarte probabil va lua măsuri pentru a reduce impactul lor”.

Despre actuala situație de securitate a vorbit și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a fost invitatul lui Tudor Mușat în ediția de joi seară a emisiunii „Actualitatea”, unde înaltul oficial nord-atlantic a vorbit atât despre dialogul cu Federația Rusă, cât și despre scutul antirachetă de la Deveselu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`