Liviu Dragnea află sentința în Dosarul ”Referendumul”

Liviu Dragnea află sentința în Dosarul ”Referendumul”

UPDATE: Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. (DETALII AICI)

Liviu Dragnea primește vineri sentința în Dosarul Referendumului, în care este acuzat alături de alte 74 de persoane că a fraudat referendumul organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, notează Agerpres.

Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul DNA pe 7 octombrie 2013, fiind acuzat că s-a folosit de influența și autoritatea funcției pe care o deținea în partid pentru a obține foloase necuvenite. Dragnea s-ar fi folosit de funcția de secretar general al PSD, în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul său, anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

Procurorii îl acuză pe Liviu Dragnea că a coordonat un întreg mecanism, implicând persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției de secretar general al PSD, pentru a frauda  rezultatele privind participarea la votul din 2012. Tot el ar fi coordonat un sistem informatic complex prin care a trimis către coordonatorii județeni de campanie, primării, activiștii de partid ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot chiar și prin mijloace interzise de lege.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Dragnea ar fi fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, care au fost acuzate că au falsificat documentele de la birourile electorale și că au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

În februarie 2014, doi dintre inculpați, Marius și Simona Preduț, și-au recunoscut vinovăția, ei fiind condamnați la câte un an și patru luni de închisoare cu suspendare. În cadrul procesului au fost audiate sute de persoane în calitate de martori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`