Studiile preliminare arată că medicamentul împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă

Studiile preliminare arată că medicamentul împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă
Foto simbol: Pixabay

Cercetătorii au descoperit că medicamentul împotriva cancerului ar putea contribui la dislocarea virusului HIV din celulele sistemului imunitar uman.

Keytruda, medicamentul fabricat de Merck, a fost folosit pentru pacienții cu cancer și HIV. Studiile preliminare arată că medicamentul ar putea ataca HIV în stare latentă.

Keytruda, remediu pentru cancer și HIV

Keytruda, medicament cunoscut şi sub denumirea de Pembrolizumab, este un anticorp monoclonal proiectat pentru a ajuta sistem imunitar al organismului să se apere de cancer. Acesta blochează o proteină, denumită receptor Programmed Death (PD-1), folosită de tumori pentru a se sustrage acţiunii celulelor care lupta împotriva bolii.

Potrivit unei cercetări realizate în colaborare internaţională, s-a descoperit că medicamentul ar putea contracara latența HIV, adică capacitatea virusului de a se „ascunde” în interiorul celulelor persoanelor care se află sub terapie antiretrovială.

32 de persoane au participat la studiu

La studiul publicat în revista Science Translational Medicine, au participat 32 de persoane, care sufereau atât de cancer, cât și de HIV. Înainte și după administrarea medicamentului Pembrolizumab, au fost recoltate probe de sânge.

„Pembrolizumab a reuşit să perturbe rezervorul HIV”, a declarat Sharon Lewin, directoare a Institutului Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, Australia.

Deși tratamentele antiretrovirale permit acum multor pacienți cu HIV să ducă o viață normală, acestea nu îndepărtează complet virusul din organism. Profesorul Lewin a spus că cercetările vor continua pentru a înțelege modul în care Pembrolizumab modifică răspunsul imun la HIV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții