O temă foarte delicată a fost expusă opiniei publice de OMS și Parlamentul Marii Britanii. Este vorba despre interzicerea operației de refacere a himenului și a testelor de virginitate, pe fondul contrângerilor la care sunt supuse persoanele de sex feminin, din anumite comunități, informează BBC.
Activiștii susțin că cele două proceduri reprezintă forme de abuz, motiv pentru care trebuie să fie interzise prin lege. În replică Gillian Keegan, ministrul Sănătății din Marea Britanie, a declarat că Guvernul „este determinat să protejeze femeile și fetele vulnerabile din țară”.
„Fiecare femeie şi fată care se confruntă cu această operaţie invazivă, este constrânsă – direct sau indirect – să se prezinte ca ‘fecioară’ şi, în multe cazuri se realizează pentru a permite o căsătorie forţată, organizată de familia ei.
Himenoplastia cauzează traume şi în jur de jumătate dintre cazuri nu are rezultatul aşteptat în timpul actului sexual, lăsând-o vulnerabilă la abuzuri sau chiar la uciderea din onoare”, a declarat Diana Nammi, director executiv al Organizației pentru Drepturile Femeilor Iraniene și Kurde.
Guvernul britanic și-a luat angajamentul la finalul anului trecut că va introduce în legislație interzicerea himenoplastiei, adică intervenția chirurgicală prin care se coase himenul femeilor. Procedura costă 3.000 de lire în clinicile din Regat. OMS susține că testele de virginitate se fac în 20 de țări.
De-a lungul ultimilor ani s-a discutat în Marea Britanie și despre etica în ceea ce privește operațiile de schimbare de sex, efectuate în special la tineri. În Regat, aceste intervenții se pot realiza de la 16 ani. Cei vizați sunt cetățenii care suferă de „disforie de gen”, o patologie care de regulă apare în adolescență. Fenomenul a luat amploare în ultimul deceniu. Potrivit psihiatrului Sven Roman, în 2001, doar 12 persoane sub 25 de ani au fost diagnosticate cu această afecțiune. În 2018 au fost diagnosticate 1.859.
O bună parte a persoanelor care și-au făcut schimbare de sex ajung să regrete, intră în depresie și vor să revină la sexul biologic. Astfel, trec din nou printr-un alt calvar medical.