Comisia Europeană: Nivelul scăzut de dezvoltare a pieței muncii, abandonul școlar, subfinanțarea sistemului de sănătate și frauda fiscală, principalele probleme ale României

Comisia Europeană: Nivelul scăzut de dezvoltare a pieței muncii, abandonul școlar, subfinanțarea sistemului de sănătate și frauda fiscală, principalele probleme ale României

Comisia Europeană a publicat recomandările de țară pentru 2015-2016. Fiecare stat membru trebuie să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă și pentru stimularea investițiilor. În privința României, instituția avertizează că se confruntă cu dezechilibre macroeconomice care necesita acţiuni politice şi monitorizare, notează RFI.

CE avertizează că sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii poate fi pus în pericol de tendințele demografice și de nivelul scăzut de dezvoltare a pieței muncii. Rata angajării în special în rândul femeilor este în continuare redusă, iar tinerii, persoanele mai în vârstă și romii își găsesc greu un loc de muncă.

Alte probleme evidențiate de Comisia Europeană se regăsesc în sistemul de învățământ. Rata abandonului școlar în România este peste media din UE, iar strategiile pentru combaterea acestui fenomen sunt aplicate cu dificultate. În plus, nu există o legătură între școală și cererea de pe piața muncii, accesul la educația primară este limitat în mediul rural și în rândul comunităților de romi, iar participarea la învăţământul permanent este cu mult sub media europeană.

Sistemul de sănătate din România are și el multe probleme. Sunt rezultate slabe în domeniul tratamentelor, sistemul este subfinanțat, resursele sunt distribuite inegal și nu toată populația are acces la ele. CE mai avertizează că folosirea ”plăților informale” în sistemul public de sănătate îi reduce și mai mult eficacitatea.

Reducerea sărăciei și a excluziunii sociale sunt și ele provocări majore pentru România. Deși în scădere, rata persoanelor confruntate cu acest risc, era în 2013 de 40%, mult peste media europeană. Suntem în urmă, remarca Bruxelles, și când vine vorba de integrarea etniei rome.

Frauda fiscală și evitarea plății impozitelor afectează nivelul de colectare a taxelor, dar Comisia apreciază că s-au făcut primi pași în reorganizarea administrației fiscale. Capacitatea administrativă a României este scăzută, fragmentată și cu o delegare neclară a responsabilităților. De asemenea, neregulile în procedurile de achiziţii publice au dus la întârzieri semnificative în implementarea programelor finanţate prin fonduri europene.

Pe de altă parte, Comisia Europeană consideră că la capitolul justiție au fost făcute progrese în sensul creșterii independenței, calității și eficienței sistemului judiciar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`