Alina Bădic a discutat cu teologul Vasile Bănescu, în ediția specială de sâmbătă a emisiunii „360 de grade”, despre problemele cu care se confruntă omul din punct de vedere spiritual în societatea modernă. Una dintre cele mai importante teme de discuție a fost despre sentimentul de tristețe profundă cu care se confruntă tot mai multe persoane, în ciuda bunăstării materiale.
„Mi se pare pericolul cel mai mare al societății: multă lume, are tot ce îi este necesar şi totuşi se instalează nefericirea care nu mai pleacă. Tristețea omului care are tot ce-i trebuie este un paradox: să ai tot ce-ți trebuie şi și să fii fundamental nefericit. Este greu să-i explici unui om care are tot ce-i trebuie de ce este nefericit permanent, de ce i se întâmplă tot felul de necazuri care au legătură cu planuri personal. Pe undeva omul greșește. Faptul că suntem copleșiți de tentații şi atât de puţin timp mai rămâne pentru suflet, cred că este răspunsul cel mai ferm pe care îl putem da unei persoane nefericite, care are tot ce-i trebuie, pentru că toată energia s-a dus”, a spus Alina Badic.
Oamenii sunt atât de concentrați să agonisească lucruri materiale și uită să mai privească spre cer, întrebându-se când mai au timp să se bucure de frumusețea vieții,
„Omul despre care vorbiţi, este omul încremenit în orizontalitate: are tot ce-i trebuie pe orizontală, adică în viața cotidiană, dar stă destul de prost cu verticală. Intersecția orizontalei cu verticala este esențială în viața noastră şi nu este bine să o ratăm. Suntem persoane, oameni care trebuie să privim şi în sus, spre cer. Există un cer, nu doar stratosferă, dincolo de ea este un cer, spirit, suflet.
Nefericirea omului îndestulat apare în mod explicabil în care el ignora cea mai importantă parte din el, investindu-se ca Nebunul din Evanghelie, un om lacom care agonisește isteric, dar uita că s-ar putea să nu mai aibă timp să se bucure de ele, şi a doua zi moare. Noi trebuie să ne pregătim. Viaţa este o pregătire pentru moarte, care nu ne ocoleşte. Trebuie să ajungem pregătiţi pentru că e un prag peste care trecem, trăim veşnic. Contează ce luăm cu noi peste acest prag”, a spus purtatorul de cuvânt al BOR.
O altă întrebare importantă adresată teologului de către Alina Badic a fost în ce măsură oamenii moderni realizează că nu ar trebuie să pună atâta preț pe acest lucruri materiale.
„Realizăm în grade diferite, fiecare dintre noi, în măsura în care alege să fie atent şi să ia un serios nişte lucruri care sunt la îndemână. Important este să nu fim narcisiști, să nu fim egoiști și să nu mai vedem lumea din cauza gratiilor pe are ni le punem singuri în faţă”, a explicat Vasile Bănescu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.