„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții pentru al treilea an consecutiv. Rachel Bronson: Omenirea, blocată într-un moment extrem de periculos

„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții pentru al treilea an consecutiv. Rachel Bronson: Omenirea, blocată într-un moment extrem de periculos
„Ceasul Apocalipsei” a rămas la 100 de miezul nopții pentru al treilea an la rând. Foto: Facebook @ Bulletin of the Atomic Scientists

Așa-numitul „Ceas al Apocalipsei”, care reliefează amenințările cu care se confruntă specia umană, a rămas la 100 de secunde de miezul nopții pentru al treilea an la rând, în contextul în care progresele științifice de genul vaccinului anti-COVID-19 au fost ponderate de dezinformarea tot mai mare și de riscurile de conflict, relatează Deutsche Welle.

Ceasul conceput să arate cât de aproape este omenirea de apocalipsă este fixat de Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, for fondat de Albert Einstein și de Universitatea din Chicago în anul 1945.

„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții pentru al treilea an consecutiv

Ceasul Apocalipsei a fost creat doi ani mai târziu și „ticăie” simbolic către miezul nopții, punctul unei eventuale catastrofe globale. Inițial, principala sa preocupare a fost perspectiva unui război nuclear, însă de-a lungul vremii și-a lărgit aria, iar în prezent cuprinde și alte amenințări cu care se confruntă rasa umană.

Potrivit instrumentului, mapamondul a rămas la fel de vulnerabil în fața amenințărilor reprezentate de războaie, schimbări climatice și pandemie. Președinta forului, Rachel Bronson, i-a îndemnat pe liderii scenei globale „să facă o treabă mult mai bună în combaterea dezinformării, în a ține seama de știință și în a coopera” pentru „a evita o catastrofă existențială, una care ar putea depăși tot ceea ce am văzut până acum”.

„Ceasul rămâne mai aproape decât a fost vreodată de apocalipsa distrugătoare de civilizație pentru că lumea rămâne blocată într-un moment extrem de periculos”, a declarat Rachel Bronson, la 75 de ani de la înființarea Ceasului.

„Nicio țară nu este imună la amenințările cu care se confruntă democrația”, susține Buletinul, „așa cum a demonstrat insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021”. De altfel, forul a salutat tranziția de la administrația Trump la administrația Biden.

Când Ceasul a început să „ticăie”, Al Doilea Război Mondial era încă proaspăt în mentalul colectiv, iar SUA și Uniunea Sovietică erau pe punctul de a se îmbarca într-o cursă a înarmării care a ținut cele două națiuni într-un Război Rece pentru următoarele patru decenii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`