OMS recomandă ridicarea restricțiilor COVID pentru călătoriile internaționale

OMS recomandă ridicarea restricțiilor COVID pentru călătoriile internaționale
Avion de pasageri, aflat în aer. Sursa foto: Pixabay

La aproape doi ani de zile de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial pandemia de coronavirus, din ce în ce mai mulți experți anticipează finalul crizei. Pe fondul descendent al pandemiei, OMS a oferit noi recomandări.

Restricțiile de călătorie trebuie anulate sau relaxate, sunt de părere specialiștii din cadrul OMS.

„Nu se recomandă utilizarea unui certificat de vaccinare ca singura condiție posibilă pentru călătoriile internaționale, deoarece nu toți cetățenii au în prezent posibilitatea de a fi vaccinați. Statele membre ar trebui să ia în considerare o abordare bazată pe risc pentru a facilita călătoriile internaționale: testarea pentru coronavirus sau carantina acolo unde este cazul, în conformitate cu îndrumările OMS”, se arată în comunicatul OMS.

Noile recomandări ale OMS, aplicabile la nivel internațional

Restricționarea totală a călătoriilor nu reprezintă o soluție inspirată, dar impunerea purtării măștilor, testarea călătorilor și plasarea acestora în carantină pot fi măsuri aplicabile, însă doar determinate în baza riscurilor, a situației epidemiologice. În plus, acestea nu trebuie să creeze o povară financiară pentru turiști, susține OMS.

„Comitetul a fost îngrijorat de faptul că țările impun o interdicție completă de călătorie atunci când situația epidemiologică se înrăutățește. În special, OMS a subliniat situația cu răspândirea tulpinii Omicron.

O interdicție completă de călătorie este ineficientă în combaterea răspândirii coronavirusului și poate împiedica schimbul de informații cu privire la infecțiile în curs de dezvoltare”, a transmis comitetul într-un comunicat.

Omicron, varianta dominantă de SARS-COV-2, la nivel global

Omicron reprezintă 72% din totalul cazurilor de SARS-COV-2, la nivel global, potrivit OMS.

Pe mapamond s-au înregistrat în săptămâna 10-16 ianuarie 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, o creştere cu 20 % faţă de cele şapte zile anterioare dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55 %.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4% faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie. În plus, au fost anunțate deja vești bune cu privire la noile tratamente eficiente împotriva COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”
18:48 - Scandalul în care au fost implicați Dragoș Bucur și Mircea Diaconu: „Mă simțeam umilit” versus „L-am pus pe coji de nucă?”