Judecătorii australieni au motivat decizia de expulzare a lui Novak Djokovic. Argumentele lor

Judecătorii australieni au motivat decizia de expulzare a lui Novak Djokovic. Argumentele lor
Foto: Hepta / Alexey Filippov

Cei trei judecători australieni care au hotărât definitiv că Novak Djokovic trebuie expulzat și-au motivat decizia prin faptul că prezența sârbului în țara lor ar fi alimentat curentul antivaccinist. Djokovic a vrut să joace la Australian Open, deși nu e vaccinat anticoronavirus. El a motivat că nici nu era nevoie deoarece are anticorpi, fiind depistat pozitiv în decembrie 2021. Numai că fix în acele zile el a fost prezent fără mască la mai multe evenimente publice. Mulți australieni au criticat perspectiva ca Djokovic să rămână în țara lor, deși, nefiind vaccinat, nu respectă legea.

De ce a fost expulzat din Australia Novak Djokovic. Argumentele Curții Federale

„Un star al tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili, îi poate determina să-l imite. (…)

Chiar dacă domnul Djokovic nu câştiga Australian Open, prezenţa lui în Australia, jucând tenis și încurajându-i pe cei care vor să fie ca el, reprezintă o bază raţională pentru ideea că el poate încuraja sentimentele antivaccinare”, se arată în motivarea instanței, citată de DigiSport.

Faptul că Djokovic e antivaccinist a contat în decizia judecătorilor australieni de a-l expulza

„A fost perceput în mod public că domnul Djokovic nu este în favoarea vaccinării. A ales să nu se vaccineze. (…) Domnul Djokovic e perceput ca un erou şi un simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea. Nu a fost irațional din partea ministrului (Imigrării) să fie îngrijorat în privința unor grupuri anti-vaccinare care și-au manifestat susținerea pentru domnul Djokovic.

Poziția domnului Djokovic putea să încurajeze proteste și să contribuie la creșterea ratei de transmitere a virusului în rândul comunității. Prin urmare, decizia luată vizează sănătatea și interesul public”, se mai arată în document.

Judecătorii australieni au remarcat faptul că Djokovic nu a respectat în general măsurile anti-COVID

Magistrații au mai remarcat faptul că Djokovic nu a respectat măsurile de protecție după ce a fost testat pozitiv. Aluzie la perioada din decembrie 2021 când, potrivit lui Djokovic, era confirmat cu coronavirus, dar poze publicate pe Facebook din acea perioadă îl arată la diverse evenimente publice nepurtând mască.

Dacă acest lucru ar fi trecut neobservat, au susținut judecătorii, alți oameni ar fi fost încurajați să preia modelul lui Djokovic și să nu mai respecte nici ei regulile de prevenție: „Au fost dovezi (…) că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activităţi, în timp ce era conştient că este pozitiv la COVID-19. A fost lesne să deducem că acest lucru poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică”.

Amintim că nici miercuri, în prima sa ieșire publică de după revenirea în Serbia, Novak Djokovic nu a purtat masca de protecție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:18 - Marcel Ciolacu, despre referendumul lui Nicușor Dan: Consilierii generali PSD vor veni și ei cu o întrebare legată de prevenția consumului de droguri în școli (VIDEO)
13:11 - „Se considera un rege”: Totul despre petrecerile cu abuzuri sexuale care au dus la anchetele și decăderea lui Puff Daddy
12:59 - Pasarela Îndrăgostiților din Timișoara, la un pas de prăbușire. Este traversată de sute de oameni
12:47 - Nicolae Ciucă, despre întrebarea propusă de PSD la referendumul lui Nicușor Dan: O să o analizăm. Este o datorie a noastră de siguranță în școli, de siguranță a cetățenilor. Nu cred că este nevoie de un referendum pentru acest lucru (VIDEO)
12:36 - PNL anunță un proiect de lege pentru referendumul lui Nicușor Dan. Nicolae Ciucă: Nu îmi asumam prin semnătură un astfel de demers dacă nu aveam convingerea că trebuie să mergem cu acesta până la capăt (VIDEO)
12:27 - Cea mai scăzută temperatură din țară, de vineri dimineața. La Miercurea-Ciuc mercurul a coborât sub pragul înghețului
12:22 - Primarul Capitalei le mulțumește lui Nicolae Ciucă și PNL pentru susținerea propunerilor sale și a referendumului. Nicușor Dan, despre întrebarea propusă de PSD pentru vot: „De principiu sunt de acord” (VIDEO)
12:05 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu Nicușor Dan: Am convenit inclusiv pe susținerea candidaturii la prezidențiale. Am semnat lista cu cele 20 de solicitări ale primarului general (VIDEO)
12:03 - Dramă la Campionatele Mondiale din Spania: Doi concurenți au murit chiar în timpul probei de traitlon
11:58 - Ce părere are Alexia Eram despre Victor Slav. Reacția lui Aris